IIS onderzoekt 'estafette-onderwijs' in nieuw vak

7 december 2017

Bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies is dit jaar het vak Placemaking: Estafette voor stadsontwikkeling van start gegaan. Uniek aan het vak is dat elk semester een nieuwe groep studenten voortbouwt op het werk van hun voorgangers. De eerste groep studenten boog zich dit semester over gebiedsontwikkeling op Amsterdam Science Park. In het tweede semester zal een nieuwe groep studenten het stokje van hen overnemen.

IIS docenten Joris Buis en Katuscha Sol wilden onderzoeken of het mogelijk is om de kennis die studenten opdoen in een projectmaand door te geven aan een nieuwe groep studenten. Zou het mogelijk zijn om studentcohorten en professionals jaar-na-jaar voort te laten bouwen op elkaars werk? Met die gedachte ontwikkelden zij het nieuwe keuzevak ‘Placemaking: estafette voor stadsontwikkeling’.

Vierentwintig studenten, afkomstig van verschillende bacheloropleidingen, passen in dit vak hun kennis toe in een breed netwerk van wetenschappers, bewoners, overheid en organisaties en dragen bij aan de gebiedsontwikkeling van Amsterdam Science Park.

Placemaking

Hoe ontwikkelt een stad zich? Wat is de visie achter een gebied en door wie wordt deze bepaald? En hoe vinden gebruikers bijvoorbeeld een nieuwe balans met de natuur? Dat zijn sommige van de vragen waar studenten zich in de cursus Placemaking: Estafette voor stadsontwikkeling over buigen.

Dit jaar staat de placemaking van Amsterdam Science Park centraal. Placemaking is zowel een filosofie als een ontwerpproces waarbij gebieden worden ingericht op basis van lokale kennis en kwaliteiten. Tijdens dit proces spelen o.a. de verhouding tussen mens en natuur en wet- en regelgeving een belangrijke rol om tot een vitaal en duurzaam gebied te komen.

Het stokje doorgeven

Door verschillende aspecten van het gebied in kaart te brengen worden genereren de studenten inzichten over maakbaarheid en haalbaarheid van de uitvoering. Aan de hand van onderzoek, workshops en kleine experimenten leveren studenten een concreet advies aan de opdrachtgever voor de verdere ontwikkeling. Ieder semester bouwt een nieuwe groep studenten voort op de resultaten van de vorige studententeams. Na de pilot zal het vak zich ook op andere gebieden richten, zoals de nieuwe eilanden van IJburg II.

Geïnteresseerde studenten kunnen zich nog tot 20 december aanmelden voor deelname in het tweede semester.

Eindpresentaties

Nieuwsgierig geworden? De eerste 'Placemakers' geven op 15 december tussen 15:00 en 17:00 hun eindpresentaties bij de Startup Village, met aansluitend een borrel.