IIS in de media

Regelmatig verschijnen medewerkers en studenten van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies in de media. Een overzicht van de meest recente optredens.

Brede opleiding geeft diepgang

Lucy Wenting, directeur IIS geeft een reactie op een Opinie artikel in het NRC, waarbij zij juist pleit voor brede of eigenlijk interdisciplinaire opleidingen en zich afzet tegen het framen van 'brede opleidingen' als bezuinigingsmaatregel.

FPS student Paco Kuit deelt zijn ervaringen met zijn werk in vluchtelingen kamp Lesbos in de Groene Amsterdammer

Eerstejaars Future Planet Studies student Paco Kuit ging afgelopen jaar twee keer een maand naar Lesbos voor de hulporganisatie 'Movement on the Ground'. Hij voetbalde met de jongens uit het vluchtelingenkamp om ze wat afleiding te geven. ‘Voetbal is een taal, het verbindt, geeft een beetje hoop, en het is een uitlaatklep’, zegt Kuit op het terras vlak bij het Science Park van de Universiteit van Amsterdam waar hij net met zijn Future Planet Studies is begonnen.

FPS studenten pleiten voor meer milieu op de politieke agenda in NOS Journaal

Future Planet Studies studenten buigen zich dagelijks over de toekomst van onze planeet en begrijpen niet dat er zo weinig aandacht  is voor het milieu tijdens de [verkiezings]campagne. De NOS op bezoek bij het Science Park. Item te zien vanaf 3 minuut 57 seconden.

Immigratie, identiteit en de noodzaak van grenzen

De vluchtelingenproblematiek en daarbij horende migratiegolven is een thema waar in alle lagen van de bevolking over wordt gesproken. De één is bang, de ander houdt de armen wijd open. Politici doen al bijna een jaar verwoede pogingen om tot gezamenlijk beleid te komen en de tragische gevolgen van mensensmokkel tegen te gaan. Maar volgens Steije Hofhuis, docent aan het IIS en historicus aan de UU, zijn er grote risico's verbonden aan het alleen maar humaan de hand reiken. Hij zoekt dan ook naar concrete alternatieven.

Met een drieluik in de Volkskrant, ‘Vonk’, duikt hij dieper in op het onderwerp migratie en de sociaal-culturele gevolgen hiervan. Hij plaatst actuele gebeurtenissen in historisch perspectief om zo een onderbouwde mening te kunnen vormen. Lees hieronder de eerste twee artikelen die zijn gepubliceerd.

Onderwijsontwikkeling in VPRO Tegenlicht: De slimme universiteit

Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er idealiter uit moeten zien? VPRO Tegenlicht verzamelde een aantal inspirerende voorbeelden en nam een kijkje bij het IIS tijdens een zogeheten Pressure Cooker. Hier worden onder tijdsdruk complexe maatschappelijke problemen vanuit verschillende vakgebieden met elkaar gecombineerd om tot nieuwe inzichten te komen.

Bèta-gamma docent Jan van Maarseveen is Walter White

Tijdens een interview bij De Wereld Draait Door over het groeiend aantal scheikunde studenten kruipt Jan van Maarseveen (docent van het vak Van de Oerknal naar het Leven) even in de huid van crystal meth maker Walter White uit de populaire serie Breaking Bad.

Aalders

De perfecte moord volgens Forensic Science docent Maurice Aalders

Maurice Aalders is bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica aan de Universiteit van Amsterdam en is te zien in de Universiteit van Nederland. Hij legt uit hoe je kan zien of iemand mishandeld is, hoe het kan dat bloeddruppels zo veel informatie bevatten en geeft antwoord op de vraag of de perfecte moord bestaat.

Folia Magazine

Volkskrant: 'Monsterster zou basis vormen van gammaflits'

De energie die de zon uitstraalt in 10 miljard jaar, maar dan in één minuut: zo sterk is de gammaflits. Hoe die ontstaat, denken Ed van den Heuvel en Simon Portegies Zwart nu te hebben verklaard.

NRC over 'Jongens, wat is er aan de hand?'

In december 2012 is de interdisciplinaire Collegereeks Jongens, wat is er aan de hand? afgesloten. Het onderpresteren van jongens in het hoger onderwijs was het onderwerp van deze reeks. Vijftien experts vanuit uiteenlopende disciplines gaven hun visie.

16 oktober 2018