IIS in de media

Regelmatig verschijnen medewerkers van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies in de media. Een overzicht van de meest recente optredens.

Brede opleiding geeft diepgang

Lucy Wenting, directeur IIS geeft een reactie op een Opinie artikel in het NRC, waarbij zij juist pleit voor brede of eigenlijk interdisciplinaire opleidingen en zich afzet tegen het framen van 'brede opleidingen' als bezuinigingsmaatregel.

FPS studenten pleiten voor meer milieu op de politieke agenda in NOS Journaal

Future Planet Studies studenten buigen zich dagelijks over de toekomst van onze planeet en begrijpen niet dat er zo weinig aandacht  is voor het milieu tijdens de [verkiezings]campagne. De NOS op bezoek bij het Science Park. Item te zien vanaf 3 minuut 57 seconden.

Big History MOOC bij NPO Radio 1

Verslaggever Martijn van der Zande van het Radio 1-programma Nieuws en Co was bij de lancering van de MOOC (Massive Open Online Course) Big History. De MOOC is een vervolg op de populaire collegereeks Big History van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en geeft een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van de Oerknal tot het leven op aarde zoals deze nu is. Van der Zande sprak onder meer met collegevoorzitter Geert ten Dam, Esther Queadackers (coördinator MOOC) en Fred Spier (docent Big History en initiator van de collegereeks Big History aan de UvA). Wil je de MOOC zelf volgen? Ga dan naar www.iis.uva.nl/moocbighistory

iis

NASA

Video wordt geladen..

Immigratie, identiteit en de noodzaak van grenzen

De vluchtelingenproblematiek en daarbij horende migratiegolven is een thema waar in alle lagen van de bevolking over wordt gesproken. De één is bang, de ander houdt de armen wijd open. Politici doen al bijna een jaar verwoede pogingen om tot gezamenlijk beleid te komen en de tragische gevolgen van mensensmokkel tegen te gaan. Maar volgens Steije Hofhuis, docent aan het IIS en historicus aan de UU, zijn er grote risico's verbonden aan het alleen maar humaan de hand reiken. Hij zoekt dan ook naar concrete alternatieven.

Met een drieluik in de Volkskrant, ‘Vonk’, duikt hij dieper in op het onderwerp migratie en de sociaal-culturele gevolgen hiervan. Hij plaatst actuele gebeurtenissen in historisch perspectief om zo een onderbouwde mening te kunnen vormen. Lees hieronder de eerste twee artikelen die zijn gepubliceerd.

Onderwijsontwikkeling in VPRO Tegenlicht: De slimme universiteit

Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er idealiter uit moeten zien? VPRO Tegenlicht verzamelde een aantal inspirerende voorbeelden en nam een kijkje bij het IIS tijdens een zogeheten Pressure Cooker. Hier worden onder tijdsdruk complexe maatschappelijke problemen vanuit verschillende vakgebieden met elkaar gecombineerd om tot nieuwe inzichten te komen.

-

Bèta-gamma docent Jan van Maarseveen is Walter White

Tijdens een interview bij De Wereld Draait Door over het groeiend aantal scheikunde studenten kruipt Jan van Maarseveen (docent van het vak Van de Oerknal naar het Leven) even in de huid van crystal meth maker Walter White uit de populaire serie Breaking Bad.

Aalders

De perfecte moord volgens Forensic Science docent Maurice Aalders

Maurice Aalders is bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica aan de Universiteit van Amsterdam en is te zien in de Universiteit van Nederland. Hij legt uit hoe je kan zien of iemand mishandeld is, hoe het kan dat bloeddruppels zo veel informatie bevatten en geeft antwoord op de vraag of de perfecte moord bestaat.

M. Keestra

Machiel Keestra op Radio 5: De kennis van nu

Het lijkt zo knap: een chirurg die minutieuze sneden zet in een oog voor een staaroperatie - maar is het dat ook? Voor de chirurg in kwestie is het namelijk gewoon werken op de automatische piloot.

Waarom prijzen we dit soort handelingen terwijl ze relatief weinig moeite kosten? En wat gebeurt er in het brein als we heel erg goed in iets worden? Filosoof Machiel Keestra geeft antwoord op deze vraag in zijn proefschrift "de paradox van bekwaam handelen".

Folia Magazine

Foliaweb: 'Kruisbestuiving tussen wetenschap en podiumkunst'

Wat kan een balletdanseres leren van een psycholoog? En een chirurg van een muzikant? Met andere woorden: hoe kan wetenschappelijke kennis ingezet worden bij podiumkunsten – en andersom? Om die vragen te beantwoorden organiseren de UvA, VU, Theaterschool en het Conservatorium van Amsterdam (CvA) het congres ‘Managing your Talents’, dat op 29 en 30 augustus plaatsvindt.

Volkskrant: 'Monsterster zou basis vormen van gammaflits'

De energie die de zon uitstraalt in 10 miljard jaar, maar dan in één minuut: zo sterk is de gammaflits. Hoe die ontstaat, denken Ed van den Heuvel en Simon Portegies Zwart nu te hebben verklaard.

Geheime Praktijken

Foliaweb: 'Spionage is niet iets uit de koude oorlog'

‘De AIVD maakt een geweldige inbreuk op onze privacy, en dat willen we niet, zeggen veel mensen. Maar ik kan geen grotere inbreuk op je privacy bedenken dan een aanslag.’ Dat zei Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gisteren bij de opening van het Ad de Jonge Centrum voor Inlichtingen- en Veiligheidsstudies van de UvA. Na zijn speech in Felix Meritis ging hij in gesprek met verschillende experts over toezicht, privacy en het nieuwe regeerakkoord. 

Foliaweb: Wie is er schuldig aan de crisis?

Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de UvA start op 22 september een collegereeks waarin op zoek wordt gegaan naar de schuldigen aan de financiële crisis. De colleges zullen verzorgd worden door hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen en antropoloog Tijo Salverdo. 

Foliaweb: Wetenschap in de wetenschap dat...

Pieter Hulst (22) studeerde psychologie aan de UvA en werd na het behalen van zijn bachelordiploma verslaggever en programmamaker bij AT5. Daar presenteert hij het nieuwe programma: Wetenschap in de wetenschap dat alleen de wetenschap wetenschappelijk is, waarin promovendi in één minuut iets over hun onderzoek vertellen. 

NRC Handelsblad: 'Geen geneesmiddelen vanwege de kosten?'

Het IIS organiseert op 20 november het debat 'Geen geneesmiddelen vanwege de kosten?' in samenwerking met het NRC Handelsblad en het AISSR. Lees het artikel 'Beteugel die farmaceutische industrie', gepubliceerd op maandag 19 november 2012 in het NRC Handelsblad

NRC over 'Jongens, wat is er aan de hand?'

In december 2012 is de interdisciplinaire Collegereeks Jongens, wat is er aan de hand? afgesloten. Het onderpresteren van jongens in het hoger onderwijs was het onderwerp van deze reeks. Vijftien experts vanuit uiteenlopende disciplines gaven hun visie.

Gepubliceerd door  Instituut voor Interdisciplinaire Studies

20 april 2017