Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Samenwerking tussen vakgebieden blijkt essentieel om complexe vraagstukken te kunnen begrijpen en op te lossen. Om die reden organiseren het Instituut voor Interdisciplinaire Studies en SPUI25 een reeks lezingen met discipline-overstijgende onderwerpen. Hoe gaan we om met privacy en data? Hoe verhouden wij ons tot andere dieren? En welke impact hebben technologische innovaties op ons welzijn? Deze aflevering: Heel de mens met Louise Gunning- Schepers en studenten.

De eerstvolgende lezing op 22 januari, 17:00 uur in SPUI25, gaat over Heel de Mens met Louise Gunning- Schepers. Heel de Mens gaat over actuele discussieonderwerpen in de Volksgezondheid. Technologische innovaties maken nieuwe manieren van behandelen mogelijk. Die innovaties, zoals het aanpassen van het DNA in menselijke embryo’s, roepen vragen op en zijn vaak omstreden omdat ze ethische dilemma’s opwerpen. Tijdens deze bijeenkomst komt een aantal van deze dilemma’s ter sprake. Wat is de maatschappelijke impact van die dilemma’s? En hoe ga je met die dilemma’s om? Onderwerpen volgen de levensloop van de mens: van genetische aanpassing van embryo’s via burn-out bij jongvolwassenen en dure geneesmiddelen voor kankerpatiënten tot voltooid leven. 

Tegenstrijdigheden in de gezondheidszorg

Het blijkt dat dezelfde feiten afhankelijk van het perspectief waarmee je ze bekijkt, anders geduid kunnen worden. De wetenschappelijk onderzoeker kan met cijfers laten zien dat de krantenkoppen over burn-out bij jongeren niet kloppen, maar de voorzitter van FNV Jong ziet een heel andere werkelijkheid. De medisch specialist ziet een toekomst voor de zorg waarin de nieuwe technologische mogelijkheden een belangrijke rol spelen, de huisarts ziet dat de meeste klachten waarmee patiënten naar zijn spreekuur komen niet veranderen door die nieuwe technologie. 

Tijdens deze bijeenkomst introduceert Louise Gunning-Schepers dilemma’s uit de volksgezondheid, dragen studenten hun beste columns voor die ze voor het keuzevak Heel de mens hebben geschreven en kunt u met hen en met elkaar in discussie gaan.