Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

UvA-hoogleraar forensische wetenschappen Arian van Asten heeft meegewerkt aan een minor forensisch onderzoek die hbo-studenten beter voorbereidt op forensisch politiewerk. In ruil voor deze bijdrage krijgen jaarlijks enkele UvA-alumni van de Master Forensic Science de gelegenheid om gratis praktijkonderwijs aan de politieacademie te volgen.

De hbo-afgestudeerden in forensisch onderzoek missen vaak de kennis van de meer praktische kant van het forensisch onderzoek, zoals bewijsvoering. De Politieacademie vond dat afgestudeerden nog veel moesten leren in  en van de praktijk.

Politiewerk

Van Asten die de opleidingsdirecteur is van de Master Forensic Science aan de Universiteit van Amsterdam, hielp de Politieacademie met het opzetten van een minor die deze hbo-studenten in één keer moet klaarstomen voor het politiewerk.

Van Asten licht toe: ‘Die minor bestaat uit drie delen. Het eerste deel is op de Politieacademie in Apeldoorn en gaat over de praktijk, bijvoorbeeld over het veiligstellen van bewijs, over fotografie en dat soort zaken. Daarna is er een meer wetenschappelijk deel over bewijsvoering en logisch redeneren. UvA-onderzoeker Radboud Winkels gaat een college geven over redeneren en logica binnen politieonderzoek. De minor wordt afgesloten met een praktijkopdracht.’

UvA-alumni

In ruil voor het college dat de UvA verzorgt, krijgen net-afgestudeerden van de UvA-master Forensic Science de mogelijkheid om gratis het eerste deel van de minor over de praktijk van forensisch onderzoek te volgen. ‘De praktijk van politiewerk krijgen studenten in onze master namelijk beperkt mee,’ vertelt Van Asten. ‘Het is erg handig voor de studenten die later bij de politie aan de slag willen.’