Het We Make The City festival zet de Metropoolregio Amsterdam in het teken van urgente stedelijke vraagstukken en oplossingen. Het interdisciplinaire vak ‘Placemaking’ georganiseerd door het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de UvA, lanceerde dinsdagavond 18 juni een online kennisplatform mede mogelijk gemaakt dankzij de Comenius Beurs.

placemaking

Na een presentatie van Dries Drogendijk (Manager Gebiedsontwikkeling Amsterdam Oost) in een volle Pakhuis de Zwijger over de stedelijke gebiedsontwikkelingen in Amsterdam Oost, kreeg Joris Buis van het IIS de ruimte om uitleg te geven over het kersverse online kennisplatform van het vak ‘Placemaking’. Via een gestroomlijnde en grafisch uitgewerkte interactieve kaart zoomde het publiek via zijn mobiel direct in op de verschillende gebieden om meer informatie te ontvangen over het verloop van de projecten en de opdrachtgever.

Verschillende informatielagen

Het kennisplatform bevat verschillende informatie lagen voor studenten, opdrachtgevers en docenten of wetenschappers. Dit is van belang omdat UvA Placemaking een estafette- vak is waarbij studenten de opgedane kennis en data over een bepaald gebied ieder semester doorgeven aan  de volgende studenten die het vak volgen. Via deze manier gaat er geen informatie verloren en kunnen projecten continuïteit behouden en doorgroeien naar een volgende fase van uitvoering.

De lancering van dit kennisplatform wordt ondersteund door de Comeniusbeurs die Joris Buis en Katusha Sol vorig jaar uitgereikt kregen voor het vak Placemaking. PlacemakingAmsterdam.nl biedt een nieuwe manier van data uitwisseling tussen studenten onderling en hun opdrachtgevers. Daarnaast kunnen docenten informatie vinden over de lesmethoden die tijdens dit vak worden gebruikt. De website is publiek toegankelijk waardoor ook de bewoners van de gebieden zelf een directe terugkoppeling krijgen van de data die zij eventueel zelf hebben geleverd.

Ben je benieuwd naar het eindproduct? Ga dan op ontdekkingsreis door de stad via placemakingamsterdam.nl of direct naar de geheimen van het Sciencepark via placemakingsciencepark.nl