Geschiedenis in het Groot, een alomvattende visie

In dit boek doet de auteur dr. Fred Spier een voorstel voor een eenvoudige alomvattende structuur, die natuurwetenschappelijke en cultuurwetenschappelijke benaderingen naadloos aan elkaar verbindt.

Korte samenvatting

In dit boek - een vertaling van het eerder bij Amsterdam University Press verschenen The Structure of Big History - doet dr. Fred Spier een voorstel voor een eenvoudige alomvattende structuur, die natuurwetenschappelijke en cultuurwetenschappelijke benaderingen naadloos met elkaar verbindt.

Geschiedenis in het Groot vloeit voort uit de gelijknamige cursus die sinds 1994 aan de Universiteit van Amsterdam gegeven wordt en ook wel Big History wordt genoemd. In deze cursus bieden vooraanstaande wetenschappers een samenhangend overzicht van de laatste inzichten omtrent het alomvattende verleden, vanaf het ontstaan van het heelal tot het leven op aarde nu. Fred Spier brengt in dit boek al deze verschillende onderdelen met elkaar in verband en weet zo de gehele ons bekende geschiedenis beter inzichtelijk te maken.

Fred Spier is als universitair hoofddocent verbonden aan het Instituut voor Interdisciplinaire Opleidingen van de Universiteit van Amsterdam en geeft de cursus Big History.

Recensie

''Zonder meer briljant' - William McNeill, emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Chicago

'Deze onderneming is een schitterend avontuur. Spier is bezig een soort 'Grote Universele Theorie' van het verleden te construeren. Ik ben ervan overtuigd dat dit project de steun en belangstelling verdient van iedereen die zich serieus met historische zienswijzen bezighoudt' - David Christian, hoogleraar Geschiedenis aan Macquarie University, Sydney, organisator van de eerste universitaire cursus 'Big History'

'Het idee dat Fred Spier ons aan de hand doet [...] is aangenaam bescheiden, maar verrassend effectief. Het stemt tot nadenken over het verband tussen lange- en korte termijnprocessen, en dat is iets wat iedereen die geïnteresseerd is in de volgende fasen van onze Geschiedenis in het Klein met instemming zou moeten begroeten' - Jon Turney in de New Scientist