Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De UvA Create a Course Challenge Special Edition: Duurzaamheid

Vind jij dat er op de UvA meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs moet komen? Loop je rond met een goed idee voor een nieuw vak? Doe dan mee met de UvA Create a Course Challenge Special Edition: Duurzaamheid. Je wordt uitgedaagd om een idee voor een vak in te zenden en dit samen met de curriculumontwikkelaars van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) uit te werken. Wie weet ben jij volgend jaar student-assistent bij jouw eigen vak!

Denk mee over het onderwijs aan de UvA

De klimaatcrisis vraagt om creatieve en innovatieve oplossingen. Het IIS daagt alle UvA-studenten uit om mee te denken over de manier waarop duurzaamheid beter verwerkt kan worden in het onderwijs. Met deze special edition van de UvA Create a Course Challenge over duurzaamheid word je als student uitgedaagd om buiten de gebaande paden te denken én treden om op deze manier na te denken over hoe duurzaamheidsonderwijs leuk, uitdagend en betekenisvol kan zijn. Welke onderwerpen en werkvormen zouden aan bod moeten komen en welke rol spelen studenten en docenten hierbij?  

Het IIS wil met deze uitdaging studenten een actieve rol laten spelen bij het beïnvloeden van de manier waarop het onderwijs wordt uitgevoerd bij het instituut en daarmee binnen de UvA. Studenten krijgen met de Create a Course Challenge de kans om hun visie op onderwijs te realiseren. 

Studenten zonder grenzen

Centraal binnen de Challenge staat dat grenzen overstegen worden. Niet enkel tussen studenten en docenten en tussen faculteiten en disciplines, maar ook tussen de academische wereld en de maatschappij.

Special Edition: Duurzaamheid 

De wereld verandert en onderwijs verandert mee. De toekomst vraagt om innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Er is geen vraagstuk relevanter voor de leiders van morgen dan duurzaamheid. Voor deze special edition van de Challenge ligt de nadruk dan ook op het bijdragen aan de duurzame veranderingen die de maatschappij nodig heeft.  Duurzaamheid is een breed begrip dat vanuit allerlei invalshoeken kan worden benaderd, zoals op technologisch, economisch, ecologisch, politiek, sociaal, psychologisch en filosofisch vlak. Denk bij het ontwikkelen van jouw vak out of the box en vanuit verschillende disciplines. 

 • Hoe werkt het?

  De UvA Create a Course Challenge bestaat uit vier rondes. Uiteindelijk wordt er één winnaar gekozen door een jury. Het IIS gaat samen met de winnaar aan de slag met het ontwikkelen van het vak. De challenge staat open voor alle UvA-studenten, zowel bachelor als master.

  Ronde 1: Dien je idee in 

  Deadline 17 maart 2021

  Vul het online formulier in met een eerste opzet van jouw idee voor een te ontwikkelen vak. Wees creatief wat betreft inhoud en vorm! 

  Ronde 2: Werk je idee uit

  Deadline 21 april 2021 12:00 uur

  Zodra wij jouw idee hebben ontvangen krijg je via de mail een sjabloon toegestuurd dat je helpt jouw idee verder uit te werken. Veel onderwijs is georganiseerd in hoor- en werkcolleges; bedenk jij een vernieuwende werkvorm? Op welke manier draagt jouw vak bij aan het begrijpen en begeleiden van maatschappelijke transities? Wat leren de studenten? Welke docenten zijn betrokken? Welk studiemateriaal gebruiken de studenten en hoe wordt er getoetst?
  Je kunt er zelf voor kiezen om je vak in het Nederlands of in het Engels uit te werken, afhankelijk van de taal waarin het vak uiteindelijk gegeven gaat worden. Stuur het ingevulde format voor de deadline van 21 april 12:00 uur toe naar het IIS: iis@uva.nl.

  Ronde 3: Nomineer jouw favoriete vak

  28 april - 11 mei 2021 

  Alle UvA studenten en medewerkers mogen eenmalig op hun top 3 stemmen. Lees hier alles over de top 10 ideeën die zijn geselecteerd. Stemmen was mogelijk vanaf 28 april 12:00 uur tot 11 mei 12:00 uur. De vijf ideeën met de meeste stemmen zijn door naar de finale.

  Ronde 4: Pitch je idee voor de jury

  Donderdag 20 mei 2021 van 17:00 - 19:00 uur 

  Tijdens de finale bepaalt de jury welke inzending beloond wordt met de realisatie van het vak. De finale wordt via een live-stream uitgezonden en is open voor alle geïnteresseerden. Na afloop proosten we samen (digitaal) op de winnaar, die daarna direct aan de slag mag als student-assistent bij de ontwikkeling van het vak.

  De juryleden zijn Rick van der Ploeg, universiteitshoogleraar Environmental Economics, en Lucy Wenting, de onderwijsdirecteur van het IIS. Rosa van der Laag, student Future Planet Studies en mede-eiser in de klimaatzaak tegen Shell, is het studentjurylid.

 • Voorwaarden

  Houd tijdens het ontwikkelen van jouw idee de volgende randvoorwaarden en richtlijnen aan.

  Randvoorwaarden

  • Het vak moet geschikt zijn voor 2e en 3e jaars UvA bachelorstudenten
  • Het vak moet ontwikkeld worden voor minimaal 20 deelnemers
  • Aantal studiepunten: 6EC
  • Het vak mag zowel Nederlands- als Engelstalig zijn
  • Het vak moet interdisciplinair zijn
  • Het begrip 'duurzaamheid' moet centraal staan

  Je vak wordt beoordeeld op de volgende criteria:

  • Interdisciplinariteit
  • Maatschappelijke relevantie: het vak draagt bij aan de duurzame veranderingen die de maatschappij nodig heeft.
  • Vernieuwende onderwijsvormen: denk buiten het kader van hoor- en werkcolleges. 
  • Docenten: denk na over welke docenten je wilt betrekken bij je vak. Houd hierbij rekening dat het een interdisciplinair vak moet zijn en de docenten dus verschillende academische achtergronden moeten hebben.
  • Toetsvorm: de leerdoelen en de manier waarop deze getoetst kunnen worden.
  • Originaliteit: het vak heeft een vernieuwend karakter.  
 • De jaarlijkse UvA Create a Course Challenge

  In het voorjaar van 2021 was er een special edition van de UvA Create a Course Challenge. Lees meer over de reguliere jaarlijkse Challenge