Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Pressure Cooker

Design Thinking

De Pressure Cooker 'Design Thinking' is een intensieve transdisciplinaire leeractiviteit, gericht op het verbinden van wetenschap en maatschappij. Het biedt studenten een authentieke leerervaring doordat hen werkelijke maatschappelijke casussen van externe cliënten worden voorgelegd. Studenten werken aan de casussen door eerst het probleem te analyseren, vervolgens een oplossing te ontwerpen en ten slotte het prototype te testen. Deze onderwijsvorm is succesvol uitgevoerd in tal van opleidingen binnen de UvA, zowel op bachelor- als op masterniveau.

De Pressure Cooker ('snelkookpan') biedt studenten een transdisciplinaire, unieke leerervaring, waarbij ze worden uitgedaagd om overdraagbare vaardigheden onder de knie te krijgen. Ook leren ze de academische wereld en de maatschappij met elkaar te verbinden, de wetenschap in de praktijk te brengen, creatief om te gaan met het bedenken van oplossingen en ideeën uit te voeren.

Wat is “Design Thinking”?

"Design Thinking" is een activiteitgerichte methode die de kloof dicht tussen de academische en de sociale wereld. Het doel van “Design Thinking” is het gebruiken van een op design gebaseerde aanpak bij het bedenken van innovaties die gericht zijn op gebruikers en hun behoeften.

Voor wie?

De Pressure Cooker kan worden aangeboden als onderdeel van een module of vak, maar kan ook op zichzelf staan. Het is geschikt voor zowel bachelor- als masterstudenten, ongeacht hun disciplinaire achtergrond of voorkennis.

Duur

De Pressure Cooker bestaat uit het doorlopen van de “Design Thinking” stappen. Dit wordt gedaan met behulp van specifieke tools die worden aangeboden in trainingen en workshops, veldwerk, groepswerk, bijeenkomsten en reflectieopdrachten. De totale duur varieert tussen de 2,5 en 5 dagen, die aaneengesloten of verspreid over een vak kan worden aangeboden. Het kan plaatsvinden aan het begin van een vak als kick-off, of aan het einde van een vak als wrap-up.

Copyright: UvA
“De Pressure Cooker sloot goed aan bij de stedenbouwkundige theorieën over het gebruik van lokale kennis die deel uitmaakten van ons vak. De studenten presenteerden na afloop hun bevindingen aan de belanghebbenden met prachtig vormgegeven presentatieposters. Dit bracht weer nieuwe discussies op gang." Joris Buis, docent

Kook met ons mee!

Na de succesvolle Pressure Cooker pilots, implementeren we deze onderwijsvorm nu breder binnen Nederlandse universiteiten. Wij kunnen u ondersteunen bij het opzetten van een op maat gemaakte Pressure Cooker door:

  • Het delen van onze handleiding van het 'Pressure Cooker Design Thinking';
  • Het aanbieden van een professionele training voor docenten om de Pressure Cooker te ondersteunen of te faciliteren;
  • Het leveren van een facilitator die u en uw studenten zal begeleiden en ondersteunen tijdens het project;
  • Het afstemmen van uw academische doelen met de wensen van de cliënt;
  • Hulp te bieden bij het vinden van geschikte cliënten en vraagstukken.