Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Onderwijsontwikkeling

Interdisciplinaire programma's

Ontwerpen en versterken van interdisciplinaire programma’s

Deze workshop is voor onderwijsdirecteuren, opleidingsdirecteuren en docenten met een coördinerende functie die de interdisciplinaire component in een opleiding (bachelor en/of master) willen versterken.

Wat leert u in deze workshop? 

U leert onderscheidende kenmerken van interdisciplinaire programma’s te identificeren en een analyse te maken van de sterktes en zwaktes van het interdisciplinaire programma waarin u werkt. Door kennis te delen over vragen die van belang zijn bij het ontwerpen of versterken van interdisciplinariteit in een opleiding, bent u beter in staat de interdisciplinaire leerdoelen te koppelen aan de uitwerking van het programma.

Opzet van de workshop 

De workshop begint met een presentatie over definities van interdisciplinariteit. Daarna maken we een vertaling daarvan naar het ontwerp van het programma aan de hand van 7 vragen die kunnen helpen bij het vinden van een goede match tussen het programma en de gewenste interdisciplinaire leerdoelen. Aan de hand van een oefening analyseert u de opleiding op basis van vragen als;

  • hoeveel disciplinaire kennis hebben studenten nodig voordat zij kunnen starten met het integratie proces?
  • hoe wordt een brug gemaakt tussen de verschillende cursussen in het programma?
  • waar in het programma worden cursussen georganiseerd gericht op integratie van disciplines?

In de workshop deelt u kennis en ervaringen met collega’s die ook betrokken zijn bij een interdisciplinaire opleiding.