Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een team van Earth Sciences alumni en masterstudenten van de UvA hebben de internationale GBDX for Sustainability Challenge gewonnen. Hun winnende project, Global Green City Watch, maakt het mogelijk de groene ruimte in steden gedetailleerd in kaart te brengen en op basis daarvan de kwaliteit van het stedelijk groen te verbeteren.

Global Green City Watch
Een impressie van de applicatie van het team van Global Green City Watch
Een impressie van de Global Green City Watch applicatie, met kwaliteitsindicatoren voor het Parque Jardin do Carmo in Rio de Janeiro. Klik op afbeelding om te vergroten.

De wedstrijd was door DigitalGlobe uitgeschreven om een platform te geven aan innovatieve ideeën die bijdragen aan de verwezenlijking van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Volgens de jury heeft Global Green City Watch de potentie om ontwikkeld te worden tot een krachtig instrument waarmee niet alleen de aanwezigheid van groene ruimte in kaart gebracht kan worden, maar deze informatie ook te koppelen aan gezondheidsindicatoren (bijvoorbeeld met betrekking tot astmapreventie of hooikoorts). Als open source applicatie kan het door gemeentelijke en provinciale overheden gebruikt worden voor het versterken van de ecologie in de stad.

Vanuit de ruimte

‘Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, en daarmee wordt de ecologische kwaliteit van de stad steeds belangrijker. Lokale overheden hebben vaak echter niet de instrumenten om de kwaliteit van hun parken, plantsoenen en andere groene ruimte in kaart te brengen,’ legt teamlid Nadine Galle uit.

Portretfoto van Nadine Galle
Nadine Galle. Foto: privécollectie

Inmiddels is Galle bezig met haar PhD in Ecological Engineering aan University College Dublin en Trinity College Dublin. ‘Door machine learning en beeldverwerkingsalgoritmes te combineren met de hi-res satellietbeelden van DigitalGlobe, krijgen we waardevolle inzichten in de kwaliteit van stedelijke groene gebieden. In het kort: we monitoren de kwaliteit van de groene ruimte, vanuit de ruimte.’

Naar de World Bank

Het team , dat naast Galle bestaat uit aardwetenschappers Chris van Diemen, Jim Groot en Anjelika Romeo-Hall en Urban Studies masterstudent Stella Balikci, krijgt nu toegang tot 100 PB (petabyte) aan satellietdata en van DigitalGlobe de technische ondersteuning om hun toepassing te gaan ontwikkelen. Ook zijn zij uitgenodigd om hun project aan de World Bank in Washington DC te presenteren. Het team werd met advies bijgestaan door Emiel van Loon, onderzoeker bij het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de UvA.

Gerelateerde opleidingen

Over de GBDX for Sustainability Challenge

Voor de GBDX for Sustainability Challenge stelde DigitalGlobe hun geospatiale big data platform GBDX beschikbaar voor teams met innovatieve ideeën die het verwezenlijken van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen versnellen.

DigitalGlobe is een toonaangevend technologiebedrijf gespecialiseerd in remote sensing. Bij remote sensing wordt op basis van satellietbeelden analyses gemaakt die op veel terrein kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld bij landbouwverbeteringsprojecten, waterbeheer en ontbossingbestrijding.