Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Bèta-gamma (Natural and Social Sciences)

Open huis

Isis is eerstejaars Bèta-gamma student en deelt haar ervaringen
Sta je zelf voor de studiekeuze? Dan is dit filmpje voor jou!
Neem een kijkje in het leven Jet
Bèta-gamma studeren aan de Universiteit van Amsterdam.
Proefstuderen Bèta-gamma
Wil jij zelf ervaren hoe het is om Bèta-gamma te studeren? Doe op 10 december van 15:00 - 17:00 uur mee met Online Proefstuderen.
Meet & Ask sessie Bèta-gamma
Van 1 maart t/m 13 maart zijn er de UvA Bachelorweken in het Open Huis. Bèta-gamma verzorgt tijdens deze weken live Meet & Ask sessies met de opleidingsdirecteur en studenten van de studie. Inschrijven hiervoor is mogelijk vanaf 2 februari 2021.

Meestgestelde vragen

 • Hoe kun je Bèta-gamma het beste samenvatten?

  Bèta-gamma is een bacheloropleiding voor studenten met een bèta-achtergrond die breed geïnteresseerd zijn en het interessant vinden om over maatschappelijke vraagstukken na te denken. In het eerste jaar volg je, samen met ongeveer 120 medestudenten een programma met verschillende vakken, waar zowel bèta als sociale wetenschappen (gamma) aan bod komen en onderwerpen vanuit verschillende vakgebieden worden behandeld. Aan het eind van dit jaar kies je een major. Een major is het specialisatiedeel van de bachelor Bèta-gamma dat je in het tweede en derde jaar volgt. Er zijn 22 majoren waaruit je kunt kiezen bij verschillende faculteiten. Naast je major volg je vakken met de andere Bèta-gammastudenten, waar je de kennis uit de verschillende richtingen combineert en samen onderzoek doet. Na afronding van je bachelor ben je specialist in een bepaalde richting, maar heb je ook geleerd om kennis en vaardigheden uit verschillende vakgebieden bij elkaar te brengen. 

 • Aan het eind van je eerste jaar kies je een major. Wat is dat?

  De major is het specialisatiedeel van de bachelor Bèta-gamma dat je in het tweede en derde jaar volgt. Er zijn 22 majoren waaruit je kunt kiezen bij verschillende faculteiten. Iedere major bestaat uit een voor Bèta-gamma samengesteld pakket van vakken op inleidend en verdiepend niveau, waarmee je versneld de diepte in gaat in het vakgebied van je major. Het onderwijs van je major volg je bij de UvA opleiding waar je je specialisatie doet. Na het afronden van de major in combinatie met de Bèta-gammavakken kun je door in een master in het betreffende vakgebied of, afhankelijk van je major en precieze vakken, tot andere masters binnen en buiten de UvA. 

 • Wat kun je er later mee worden?

  Uiteindelijk komen oud Bèta-gamma studenten op zeer diverse plekken terecht. Een flink aantal alumni gaat promoveren en blijft betrokken bij de wetenschap. Ook werken veel alumni als adviseur/consultant in beleidsfuncties, waarbij snel inwerken in nieuwe onderwerpen en makkelijk communiceren met diverse partijen vereisten zijn. Ook zijn er alumni die bij kleine start-ups werken of zelf een bedrijf zijn begonnen. Iemand die breed is opgeleid, heeft een meerwaarde op de arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken vaak naar werknemers die een specialistische basis kunnen combineren met een brede blik. Dat biedt direct voordelen wanneer je, bijvoorbeeld als onderzoeker, beleidsmedewerker of manager, in teamverband werkt.  Het werk dat mensen na afstuderen gaan doen, hangt in veel gevallen samen met de master die studenten hebben gekozen. 

  Download hier het boekje 'Dit Dus' met 12 alumni verhalen.

 • Hoe verhoudt Bèta-gamma zich tot andere vergelijkbare opleidingen, zoals University Colleges en Liberal Arts and Sciences?

  Bèta-gamma wordt vaak vergeleken met opleidingen als Liberal Arts and Sciences (UU), Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen (UvA) en de verschillende University Colleges. Al deze opleidingen bieden een interdisciplinair programma, met zowel breedte als de mogelijkheid om te specialiseren. 

  Op een aantal punten verschilt Bèta-gamma van deze vergelijkbare opleidingen: Alleen studenten met een NT-profiel zijn toelaatbaar*, waar de instroom bij de andere opleidingen breder is. Dit zorgt er bij Bèta-gamma voor dat de bètavakken hoog ingestoken kunnen worden en studenten zich kunnen specialiseren in een groot aantal bèta- en gamma-majoren. Daarnaast heeft Bèta-gamma een grotendeels vastliggend eerste jaar en vastliggende majorprogramma’s, waar andere opleidingen studenten vanaf het begin meer vrijheid geven om hun eigen curriculum te ontwerpen. Dit zorgt voor duidelijkheid en samenhangende programma’s binnen de opleiding. Je kunt als student wel je eigen accenten leggen door te kiezen uit verschillende thema's binnen je major en de onderzoeksvakken van Bèta-gamma. Daarnaast kan je ook nog kiezen om extra vakken te volgen uit het honoursprogramma. 

  Tot slot verschilt Bèta-gamma van o.a. de University Colleges doordat het een Nederlandstalige opleiding is. Een deel van de majoren biedt het onderwijs wel tweetalig of in het Engels aan. 

  * Of met aanvullende eisen, zie toelating en inschrijving.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Copyright: IIS
Hoi, ik ben Susanne en studeer Bèta-gamma, je kunt me alles vragen over de studie!' Stel je vraag aan Susanne via Instagram
Copyright: IIS
Hallo allemaal! Ik ben Coen, een 2e jaars Bèta-Gamma student met de major kunstmatige intelligentie. In mijn vrije tijd maak ik muziek en sport ik veel. Stel me gerust al je vragen! Stel je vraag aan Coen via Instagram
Hi, ik ben Babette en ben tweedejaars Bèta-Gamma student. Ik volg bij Bèta-Gamma inmiddels de major Sociale Geografie. Ik help je graag met vragen die je hebt over de studie en het leven als student aan de UvA. Stel je vraag aan Babette via e-mail
Studentenvlog
Kijk mee in het leven van Bèta-gamma student Coen, 2e jaars met de specialisatierichting Kunstmatige Intelligentie. Hij neemt je mee, vertelt je hoe het is om deze opleiding te doen, en op welke locaties je les krijgt.
Video Science Park Campus
Maak kennis met het leven op de Amsterdam Science Park campus.
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.