Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Afro-Nederlandse studies

Wat gebeurde er in de periode tussen de afschaffing van de slavernij en het moment van migratie in de 20e eeuw? In hoeverre bestaat de Afro-Nederlandse identiteit, en op wie is die van toepassing? Hoe werkt het verleden psychologisch door in het heden? Bestaat zoiets als het post-traumatic slave syndrome? 

Bron: ANP/Patrick Post

Afro-Nederlandse studies is een dekoloniaal en interdisciplinair vak dat zich bezighoudt met de geschiedenis en hedendaagse realiteiten van Afro-Nederlanders.

Vanuit verschillende disciplines, van geschiedenis tot onderwijskunde en psychologie, wordt bestudeerd hoe het koloniale verleden doorwerkt in hedendaagse interacties en structuren.   

 

 

Het vak start met de plek van Afrika in de wereldgeschiedenis. Stap voor stap wordt toegewerkt naar het heden: van pre-koloniaal Afrika naar trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen, tot afschaffing van het systeem van slavernij, dekolonisatie, migratie en Afro-Nederlandse protestbewegingen. 

In de Nederlandse publieke kennis over het slavernijverleden ligt de nadruk vaak op de afschaffing van de slavernij en het moment van migratie in de 20e eeuw. Afro-Nederlandse studies richt zich ook op de vraag: wat gebeurde er in de periode daartussen?    

Het tweede deel van de module behandelt verschillende actuele vraagstukken rondom onder andere identiteit, instituties, zorg en psychologie. In hoeverre bestaat de Afro-Nederlandse identiteit, en op wie is die van toepassing? Het thema institutioneel racisme komt aan bod. Daarnaast wordt onderzocht hoe het verleden psychologisch doorwerkt in het heden. Bestaat zoiets als post-traumatic slave syndrome?  

Afro-Nederlandse studies wordt gedoceerd door Zawdie Sandvliet en verschillende gastsprekers. Als de coronamaatregelen het toelaten zijn excursies, waaronder een bezoek aan het Zeeuws Archief, onderdeel van het programma. 

Coördinator 

Zawdie Sandvliet.

Rooster

Je kunt het rooster vinden op Datanose
Het onderwijs wordt in principe op campus gegeven. Als de coronamaatregelen worden aangescherpt, kunnen we echter genoodzaakt zijn om (een deel van) ons onderwijs online te organiseren. Voor en tijdens de cursus word je geïnformeerd over de laatste coronamaatregelen.

Toelatingseisen

Dit vak is voor tweede- en derdejaars bachelorstudenten. 

UvA-masterstudenten kunnen alleen deelnemen als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Stuur een e-mail naar keuzeonderwijs-iis@uva.nl om je op de wachtlijst te plaatsen. Eén week voor aanvang van het vak hoor je of je mee kunt doen. 

Aanmelding

Er zijn nog plekken vrij. We vragen UvA-bachelorstudenten een korte motivatie van ongeveer 150 woorden te schrijven. Stuur een mail met daarin je naam, studentnummer, opleiding en motivatie naar keuzeonderwijs-iis@uva.nl. Op 31 januari worden de aanmeldingen in behandeling genomen.   

Bijvakstudenten van een andere Nederlandse hogeschool of universiteit kunnen zich ook aanmelden voor het vak door eerst een motivatie in te sturen, zoals hierboven omschreven, naar keuzeonderwijs-iis@uva.nl. Daarna zul je meer instructies krijgen over hoe je je kunt aanmelden als bijvakstudent voor dit vak. 

Kosten

Zie de website.

Meer informatie

SDGs in het onderwijs van het IIS

Het IIS streeft ernaar actuele maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen te weerspiegelen in het onderwijsaanbod en poogt de volgende Sustainable Development Goals (SDGs) in dit vak te integreren. Bezoek de website van de SDGs voor meer informatie over deze doelen.

Facts & Figures
Mode Short-term
Credits 6 ECTS,
Language of instruction Dutch
Starts in February