Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In september gaat een nieuw keuzevak over duurzaamheid van start, waarin studenten van allerlei achtergronden bij elkaar komen om samen op vernieuwende manieren en vanuit diverse disciplines en invalshoeken te leren kijken naar duurzaamheid. Waarom is dit belangrijk en wat kunnen de studenten van het vak verwachten?

Ondanks steeds alarmerender berichtgeving over het klimaat, is de urgentie van gedragsverandering voor veel mensen nog niet duidelijk. De consequenties van de klimaatcrisis zijn niet overal direct voelbaar en toewijsbaar aan het handelen van een individu. Het probleem is duidelijk; over een oplossing is men het nog niet eens. We moeten komen tot een herverdeling, zodat het verbeteren van de welvaart niet gepaard gaat met het vergroten van klimaatimpact - maar hoe? 

Dr. Mendel Giezen, docent duurzame stedelijke ontwikkeling en coördinator van het vak, vertelt: “In dit vak bespreken we het falen van de triple bottom line, hoe de economische structuur niet bijdraagt aan het verbeteren van sociale en economische welvaart in de brede zin, en kijken we naar duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven, zoals de Donut Economie, klimaatrechtvaardigheid en technologie.”

Actieve werkgroepen

Ieder hoorcollege belicht een ander perspectief op duurzaamheid, waarna in de werkgroep actief de discussie wordt aangegaan, met elkaar en met de literatuur. Centraal in het vak staat het on- en offline in gesprek gaan met andere studenten en leren vanuit elkaars perspectief. 

Onderwerpen zoals de rechten van non-human actors zoals planten en dieren, en het in de wet opnemen van ecocide (misdrijven tegen de aarde, waarbij menselijk handelen leidt tot het uitsterven van diersoorten) komen aan bod. Het ingrijpen op klimaatverandering is immers niet los te zien van het economisch systeem en de structurele ongelijkheid in de samenleving tussen landen en groepen mensen, of tussen mensen en dieren.

Copyright: UvA Academy
We gaan voorbij aan het gefaalde people-planet-profit-perspectief en denken breder dan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Op welke manieren kan je bijvoorbeeld vanuit activisme naar duurzaamheid kijken? Dr. Mendel Giezen

Ben jij die student die impact wil maken en actief wil bijdragen aan de veranderingen die de maatschappij nodig heeft? Schrijf je dan snel in! Het vak Rethinking Sustainable Societies: New Perspectives start in september en is bedoeld voor tweede- en derdejaars studenten aan de UvA en andere hoger onderwijsinstellingen. Inschrijving is mogelijk tot één week voor aanvang van het vak in september. 

Dr. M. (Mendel) Giezen

Bij vragen over Rethinking Sustainable Societies: New Perspectives, neem contact op met dr. Mendel Giezen