ST&I is een voltijd programma. Je bent gemiddeld 40 uur per week met je studie bezig. De ene helft bestaat uit hoor- en werkcolleges, practica en workshops. De andere helft uit zelfstudie of werken met je projectteam. Samen werken jullie namelijk ieder semester aan een project in de UvA Makerspace. In dit hightech laboratorium breng je jouw nieuwe kennis in de praktijk. Stap voor stap ontwikkel je een prototype dat je aan het eind presenteert aan de opdrachtgever.
Je doet al je werk op je eigen laptop, die je altijd bij je hebt. Je laptop moet aan een aantal minimumeisen voldoen.
High-tech Designer Materials
Sustainability & Circularity
Engineering Life and Health
Information Science, Modelling and Simulation
21st Century Skills & Research Expertise
Ik ben nu bezig met het bouwen van een robot die mensen moet kunnen opsporen in een aardbevingsgebiedStudent Isis
In het eerste studiejaar maak je kennis met de vijf leerlijnen High-tech Designer Materials, Sustainability & Circularity, Engineering Life and Health, Information Science, Modelling and Simulation en 21st Century Skills and Research Expertise. Je leert over de belangrijkste concepten van ieder onderwerp en bekijkt deze vanuit de natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, aard- en milieuwetenschappen en informatiewetenschappen. Ook leer je de benodigde academische vaardigheden, zoals presenteren en academisch schrijven en werk je aan interdisciplinaire ontwerpprojecten.
Alle theoretische kennis die je voor die tijd hebt opgedaan, breng je hierbij in de praktijk.
In jaar 2 kies je uit de drie leerlijnen High-tech Designer Materials, Sustainability & Circularity, Engineering Life and Health één uit om je in te specialiseren. Je duikt dieper in de stof van je gekozen onderwerp, door per semester een aantal geavanceerde leerlijn- specifieke vakken te volgen. Ook werk je aan meerdere ontwerpprojecten, waarbij je digitale en fysieke prototypes ontwikkelt. Tijdens deze projecten werk je ook samen met studenten die een andere specialisatie gekozen hebben, zodat jullie je kennis kunnen combineren en als interdisciplinair team oplossingen zoeken voor complexe vraagstukken.
Naast je specialisatie blijf je het hele jaar vakken volgen in de leerlijnen Information Science, Modelling and Simulation en 21st Century Skills and Research Expertise.
Het eerste semester voor het derde jaar is helemaal gereserveerd voor keuzeruimte. Je kunt kiezen voor de minor Biomimicry van Science, Technology & Innovation. Maar het is ook mogelijk om vakken of een minor bij een andere opleiding te kiezen of op uitwisseling naar het buitenland te gaan.
Het tweede semester begin je met een keuzevak. Tot slot ga je aan de slag met een interdisciplinair bachelorproject, waarin je je eigen prototype oplevert en je je bachelorthesis schrijft. Alle kennis en vaardigheden die je tijdens je bachelor hebt opgedaan worden hierin getest. Als je al je vakken afgerond hebt, krijg je de titel Bachelor of Science (BSc).
Je staat er niet alleen voor. In elke fase van je studie krijg je begeleiding van tutoren; dit zijn ervaren student-assistenten die je zowel met je studie als persoonlijk kunnen helpen.
De UvA Makerspace is een ruimte in het gebouw Science Park 904 speciaal ingericht voor studenten van Science, Technology & Innovation. Hier werk je met behulp van geavanceerde apparatuur aan prototypes en complexe simulaties.
De ruimte is flexibel ingericht, zodat er verschillende soorten lessen, workshops en evenementen in georganiseerd kunnen worden, en je als student ook zelf de ruimte kunt aanpassen. Er zijn gereedschappen, zoals boren, soldeerbouten, en elektronica aanwezig. Je vindt er ook geavanceerde apparatuur om bijvoorbeeld te lasersnijden, programmeren, kloneren en 3D-printen.
In deze ruimte word je getraind om zelfstandig te kunnen werken met al deze gereedschappen. Met deze kennis en kunde ben jij in staat om zelf het prototype te bouwen dat jouw team voor ogen ziet. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van robots, duurzame plastics of planten die dierlijke eiwitten maken.
Een prototype bouwen kan op oneindig veel manieren. Om hier goede keuzes in te maken, leer je werken volgens de Design Thinking methode. Met deze methode leer je een steeds beter prototype te ontwerpen én rekening te houden met de wensen en voorkeuren van de eindgebruiker of opdrachtgever. Hun ervaring is vaak namelijk net zo belangrijk als wetenschappelijk onderzoek bij het ontwerpen van een nieuwe technologie.
De Design Thinking cyclus bestaat uit vijf fases:
1. Inzicht krijgen in het probleem door onderzoek te doen
2. Vertalen van wensen van eindgebruiker naar een duidelijk probleem dat je wilt oplossen.
3. Brainstormen over alle mogelijke oplossingen en kiezen welk idee je gaat uitwerken
4. Praktisch aan de slag: digitaal ontwerp maken en simuleren. In de UvA Makerspace een fysiek prototype maken.
5. Protoype testen en aanpassen en voorleggen aan beoogde gebruiker.
Tijdens langere projecten kun je deze cyclus meerdere keren doorlopen. Zo kun je je ontwerp steeds beter maken en afstemmen op de feedback van je opdrachtgever of de door jou gekozen eindgebruiker.
Het eerste semester van het derde jaar bestaat uit vrije keuzeruimte (30 studiepunten) die je helemaal zelf kunt invullen. Dit geeft je de kans om je kennis te verbreden of juist te verdiepen op een onderwerp waar je graag meer over wil leren. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld ook gebruiken voor een uitwisseling naar het buitenland.
Misschien kun je en wil je al eerder in de opleiding extra uitdaging naast het reguliere programma. In dat geval kun je het honoursprogramma volgen. Als honoursstudent krijg je de mogelijkheid om je maximaal te ontwikkelen; je volgt een op maat gemaakt programma van extra vakken met een totale studielast van 30 studiepunten (verspreid over drie jaar). Bij de bachelor Science, Technology & Innovation aan de UvA kun je kiezen uit een disciplinair honoursprogramma, waarbij je extra verdieping krijgt op een wiskundig onderwerp, of een interdisciplinair programma, waarbij je je kennis juist gaat verbreden op onderwerpen die verweven zijn met andere vakgebieden. Als je voor alle reguliere en extra vakken gemiddeld een 7 of hoger haalt, krijg je naast je bachelordiploma ook een honourscertificaat uitgereikt.
In deze presentatie, opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart, vertellen docenten Morten Stromme en Pim Linnebank over de opleiding en wat je ermee kunt worden.