Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Afgelopen vrijdag werd de allereerste online editie van de lezingenreeks Frontier of Forensic Science georganiseerd op Zoom. De serie maakt deel uit van het Forensic Science Master programma, maar staat open voor iedereen met een academische, forensische interesse. Iedereen die zich voor het evenement had aangemeld, ontving een link naar de online bijeenkomst en een wachtwoord. Het thema van deze editie was: Meeting the NPS challenge in Illicit Drug Analysis. In totaal waren er tijdens het hele evenement zo'n 125 aanwezigen, waaronder experts van het NFI, politie en douane. Een mooie opkomst voor een eerste online editie!

Nadat Arian van Asten (opleidingsdirecteur van de master Forensic Science) het publiek had verwelkomd en een paar vragen had gesteld, die het publiek via een poll kon beantwoorden, werd het tijd voor de drie gastsprekers om hun kennis te delen. De eerste gastspreker was Jorrit van den Berg van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die sprak over New Psychoactive Substances – legal challenges and solutions in Europe. Hij werd opgevolgd door Jennifer Bonetti van the Virginia Department of Forensic Science. Ze gaf een presentatie over Chemometric EI-MS Differentiation of Positional Isomers for Drug Analysis. Last but not least informeerde Ruben Kranenburg van de Nederlandse politie (Illicit Drug Analysis Laboratory Amsterdam) het publiek over Infrared Ion Spectroscopy: An MS based approach for reference-free NPS drug isomer identification. Na elk van de presentaties was er een gelegenheid voor de toeschouwers om geluid te maken als waardering voor de sprekers: “unmute for applause!”.

Na de presentaties werden er drie parallelle Zoom-sessies georganiseerd, elk met een andere gastspreker, waardoor interactie tussen de sprekers en het publiek mogelijk was en werd aangemoedigd. Er was ruimte voor een informeel gesprek, een wetenschappelijke discussie en een online borrel. Onze Amerikaanse gast moest haar werkdag hervatten aan de andere kant van de oceaan, terwijl voor het publiek in Europa het tijd was om hun weekend in te luiden. We zijn blij dat het online evenement een groot succes was! We kijken uit naar de volgende editie in het najaar.