Over het IIS

Al meer dan 20 jaar ervaring met interdisciplinair onderwijs

Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) is het expertisecentrum van de UvA op het gebied van interdisciplinair leren en doceren. Samen met faculteiten of externe opdrachtgevers ontwikkelt het IIS nieuw onderwijs en voert dit uit. Je kunt bij het instituut terecht voor advies over leren, doceren en de ontwikkeling van nieuwe onderwijsconcepten in interdisciplinaire context met de bijbehorende organisatie- en docentprofessionalisering.

Ruimte voor experiment en kennisdeling
Het IIS biedt een open sfeer met een ambitieus denk- en werkklimaat, waar uitvoering en ontwikkeling met elkaar zijn verweven. Docenten werken vanuit de onderwijspraktijk mee aan onderwijsinnovatie en nieuwe ideeën kunnen direct worden getest bij de cursussen en opleidingen.
Bruggenbouwers
Er is grote vraag naar een generatie professionals die over de grenzen van hun eigen vakgebied heen kunnen kijken en samenwerkingsverbanden tussen de wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij weten te leggen. Een nieuwe vorm van academisch onderwijs kan de basis leggen voor de ontwikkeling van deze jonge bruggenbouwers.
Onderwijsinnovatie en praktijk
Door het ontwikkelen én aanbieden van interdisciplinair onderwijs blijft het instituut een lerende organisatie waar onderwijsinnovatie en praktijk permanent met elkaar verbonden zijn. Door geïntegreerde leerlijnen binnen bestaande opleidingen worden studenten opgeleid tot professionals die kunnen bijdragen aan het oplossen van (actuele) complexe vraagstukken.
Onderwijsvisie
Het IIS heeft tot doel studenten op te leiden die verbindingen kunnen leggen tussen verschillende onderzoeksgebieden. Het IIS creëert een omgeving waarbij studenten leren een open houding aan te nemen, creativiteit te ontwikkelen en de ruimte krijgen hun talenten te ontdekken.
Opleidingen en keuzeonderwijs
Het IIS biedt een aantal interdisciplinaire opleidingen aan en heeft daarnaast een ruim aanbod in keuzeonderwijs (minoren, honoursmodulen en verschillende publieksactiviteiten) voor studenten van alle faculteiten, medewerkers en geïnteresseerden van buiten de UvA. Activiteiten hebben altijd een interdisciplinair signatuur en zijn opgezet met een of meer faculteiten.
Partners
Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies heeft veel (inter)nationale partners en is lid van de Association for Interdisciplinary Studies (AIS). Ook is het IIS mede oprichter van het International Network for Interdisciplinarity and Transdisciplinarity.
Onze expertise
Het IIS heeft twintig jaar ervaring met interdisciplinair onderwijs en blijft vanuit de inhoud bouwen aan onderwijsinnovaties met een interdisciplinair karakter.
Organisatie
Het IIS omvat een gevarieerd team van professionals: docenten, studieadviseurs, tutoren, onderwijscoördinatoren- en ontwikkelaars en ondersteunend personeel.
Contact
Ligt er binnen jouw organisatie een vraagstuk dat aansluit bij onze onderwijsactiviteiten, projecten of expertisegebieden? Neem dan contact met ons op.
Advies en begeleiding
Het IIS heeft meer dan 20 jaar ervaring met de ontwikkeling en uitvoering van interdisciplinair onderwijs en is de plek voor kennisdeling en advies.