Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Lucy en Luca
Luca Bertolini en Lucy Wenting

Durven (en) verbinden

In een turbulente tijd waar maatschappelijke vraagstukken steeds complexer worden, is een inter- en transdisciplinaire blik onmisbaar.  Met de forse bezuinigingen op het hoger onderwijs en de onstuimige politieke arena lijkt het  steeds moeilijker om te verbinden en elkaar te vinden. Juist nu is het belangrijk om elkaar te ontmoeten in het onderwijs, perspectieven uit te wisselen en tot gedeelde beelden van de toekomst te komen.

In 2024 zijn we een aantal projecten gestart waarin docenten, studenten en externe stakeholders met elkaar op zoek gingen naar oplossingsrichtingen voor lokale vraagstukken zoals in de module Placemaking – die ook in de bachelor Bèta-gamma wordt gegeven – of vanuit de instellingsplan thema’s zoals ‘gezonde toekomst’ in de module Change Making. De nieuwsgierigheid en creativiteit van studenten is onuitputtelijk. In de Create a Course Challenge krijgen ze daar volop de ruimte voor: uit meer dan 50 inzendingen wordt een winnaar gekozen door de UvA-gemeenschap en de winnaar mag ook het onderwijsidee uitvoeren.  Afgelopen jaar was dat met Sex, Stigma and Steroids.

We zijn ook trots op de UvA-brede nieuwe masteropleiding Complex Systems and Policy die we samen met zes faculteiten en het Institute for Advanced Studies (IAS) hebben vormgegeven. We zijn nu volop aan het werven voor september 2025. Twintig jaar geleden zijn we zo gestart met de master Brain and Cognitive Sciences en dit jubileum hebben we uitgebreid gevierd. Ook hebben we een Comenius Leadership Fellow Beurs gewonnen samen met het Teaching and Learning Centre genaamd ‘Empowered Minds’, om opleidingen de mogelijkheid te bieden en te helpen affectief leren in hun onderwijs te integreren.  

We kijken terug op een mooi 2024 waarin we samen met faculteiten, docenten en studenten hebben bijgedragen aan betekenisvolle uitwisselingen in het onderwijs. Als IIS voelen we ons bevoorrecht dat we die interdisciplinaire ruimte kunnen bieden.

Veel leesplezier!

Lucy Wenting, algemeen directeur van het IIS
Luca Bertolini, wetenschappelijk directeur van het IIS

 

Prof. dr. Edith Hooge, Voorzitter College van Bestuur
Prof. dr. Edith Hooge, Voorzitter College van Bestuur

Edith Hooge over het IIS

“Als universiteit in het hart van Amsterdam vinden we het belangrijk dat onze studenten bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van nu. Het IIS biedt met vakken als Change Making en initiatieven als de Create a Course Challenge studenten de mogelijkheid om, interdisciplinair en in samenwerking met de stad, te werken aan deze vraagstukken. Het geeft studenten de ervaring hoe waardevol het is om hun kennis, nieuwsgierigheid en vermogen tot co-creatie in te zetten voor een gedeelde toekomst. Als jurylid van de Create a Course Challenge was ik onder de indruk van de actuele en innoverende vak ideeën van de genomineerde studenten. Het laat zien hoe waardevol het is om binnen de universiteit een plek te hebben voor dit type experiment en onderwijsinnovatie.”

Prof. dr. Edith Hooge, Voorzitter College van Bestuur UvA, hoogleraar Beleid en bestuur van onderwijs

Nieuwe master: Complex Systems and Policy

In 2024 is de nieuwe masteropleiding van het IIS geaccrediteerd: Complex Systems and Policy. Deze opleiding is ontwikkeld door het Instituut voor Interdisciplinaire Studies in samenwerking met het Institute for Advanced Studies en experts van alle UvA faculteiten. In het programma ligt een sterke nadruk op de kennis, vaardigheden en houding die nodig zijn om als bruggenbouwer tussen wetenschap en beleid te fungeren zoals het omgaan met verschillende groepen met conflicterende belangen. De opleiding werkt samen met betrokkenen uit de praktijk zoals gemeenten, ministeries, ggz en bedrijven. Hierdoor leren studenten interventies ontwerpen die aansluiten op de realiteit van beleidsvorming en uitvoering.

IIS en TLC ontvangen Comenius beurs t.w.v. 500.00 euro

Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en het Teaching and Learning Centre centraal (TLC-centraal) van de Universiteit van Amsterdam, zijn de trotse ontvangers van de Comenius Leadership Fellow Beurs. De prestigieuze beurs – ter waarde van €500.000 – is toegekend door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) aan Linda de Greef en Ilja Boor. Zij kregen de beurs voor het project "Empowered Minds: Integratie van cognitieve en affectieve ontwikkeling in het universitair onderwijs van vandaag."

Vítor Vasconcelos over het IIS

De samenwerking tussen het Instituut voor Interdisciplinaire Studies en het Institute for Advanced Study was essentieel voor de lancering van de MSc in Complex Systems and Policy—een programma dat tot stand is gekomen via een bottom-up dialoog tussen faculteiten en maatschappelijke partners. Transdisciplinaire educatie kan strategische besluitvorming ondersteunen, omdat informatie schaars is bij grote maatschappelijke uitdagingen, emergent gedrag moeilijk te voorspellen is, en complexiteit op de voorgrond treedt.

In tijden van onzekerheid trekken instellingen zich vaak terug in disciplinaire silo's, maar het IIS en IAS laten zien dat het anders kan: een weg inslaan die onze universiteit en haar partners helpt om de complexiteit van toekomstige uitdagingen direct aan te gaan. Vooruitkijkend blijft deze samenwerking essentieel—niet alleen voor het opleiden van een nieuwe generatie, maar ook om de complexe uitdagingen van onze samenleving te navigeren."

Dr. Vítor Vasconcelos, Co-lead van het POLDER-centrum bij het Institute for Advanced Studies, en programmadirecteur MSc Complex Systems and Policy.

portrait of dr. Vítor Vasconcelos
Copyright: UVA
In tijden van onzekerheid trekken instellingen zich vaak terug in disciplinaire silo's, maar het IIS en IAS laten zien dat het anders kan: een weg inslaan die onze universiteit en haar partners helpt om de complexiteit van toekomstige uitdagingen direct aan te gaan. Dr. Vítor Vasconcelos
Foto van Rosanne en Debby glimlachend naast elkaar
Change Making initiatiefnemers Rosanne van Wieringen en Debby Gerritsen
Eerste Change Making vak van start: Co-creating Sustainable Future(s)

In het najaar van 2024 ging het eerste Change Making vak van start met het thema Co-creating Sustainable Future(s). Tijdens Change Making vakken werken studenten en professionals samen aan een transitievraagstuk binnen het thema 'duurzame welvaart' denk daarbij aan klimaatuitdagingen of ongelijkheidsproblematiek.

Dit vak kent een werkmethode waarbij professionals actief mee leren als zogenoemde ‘co-learners’. In het voorjaar van 2025 gaat een ander Change Making vak van start met het thema Co-creating Healthy Future(s). In het eerste semester van het academische jaar 2025-2026, zal de Change Making minor starten.

Brain and Cognitive Sciences bestaat 20 jaar

Docenten, studenten, alumni en partners kwamen bijeen in Pakhuis de Zwijger om het 20-jarig bestaan van de master Brain and Cognitive Sciences te vieren. Het was een middag vol herinneringen, visies en levendige discussies die niet alleen de rijke geschiedenis van de opleiding belichten maar ook sprak over de toekomst van de opleiding en het vakgebied.