Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies neemt na zes jaar afscheid van Boris Jansen en verwelkomt Emiel van Loon als nieuwe opleidingsdirecteur van de opleiding Future Planet Studies (FPS). Welke gebeurtenissen van de afgelopen zes jaar springen er het meeste uit voor Jansen? Op welke aspecten verheugt van Loon zich? En wat wensen beide heren voor de studenten van de opleiding?

Van Loon: “Boris, ik val meteen met de deur in huis: Hoe kijk je terug op je tijd als opleidingsdirecteur? Waar ben je trots op en wat zul je missen?”

Jansen: “Ik ben het meest trots op het ontwerpen en implementeren van de grote curriculumvernieuwing, gestart voor de studenten in collegejaar 2019-2020. Dat was echt een enorme operatie, maar het is gelukt dankzij de grote inzet van een hele grote groep mensen waaronder docenten, studenten, het managementteam van FPS en de collega’s van de FMG. En vooral ook Willem Bouten en Coyan Tromp die met tomeloze energie de ontwikkeling van de twee nieuwe interdisciplinaire majoren/specialisatierichtingen hebben geleid. Dit was best een spannend project om te leiden en ik heb er heel veel van geleerd. Ook in formele zin, want ik heb het als casus voor mijn SKO-traject gebruikt.”

“Wat ik het meest ga missen is de samenwerking met de goed geoliede machine van het FPS-team. Iedereen voelt elkaar goed aan en je weet wat je aan elkaar hebt. Emiel, hoe maakte jij kennis met het IIS? En waar verheug je je het meest op als opleidingsdirecteur?”

Copyright: Emiel van Loon
Ik verheug mij het meest op samen met docenten en studenten na te denken over nieuwe werkvormen en deze uitproberen, en stapsgewijs ook nieuwe studieonderdelen. Emiel van Loon

Van Loon: “Bij de start van FPS (medio 2008) kwam ik voor het eerst in aanraking met het IIS, toen Coyan Tromp werd aangetrokken als curriculumontwikkelaar en met Jeanine Meerburg aan het roer van IIS. Het was een periode waar we vanuit een kernteam van docenten bij de opleiding Aardwetenschappen contacten legden met veel nieuwe mensen, bij IIS maar ook andere faculteiten zoals FMG en FEB. Ik verheug mij het meest op samen met docenten en studenten na te denken over nieuwe werkvormen en deze uitproberen, en stapsgewijs ook nieuwe studieonderdelen. Op een goede tweede plaats komt het actief samenwerken met alle mensen die nauw betrokken zijn bij de opleiding (studenten, docenten, staf bij IIS en nog heel wat andere collega’s in de faculteit) om de reguliere gang van zaken mogelijk te maken. Aangezien we gedurende 2020/2021 nog in crisis-modus zitten vergt dat wat extra aandacht en improvisatievermogen – dat laatste maakt het misschien wel extra leuk.”

“Voor de studenten van FPS wens ik allereerst dat ze zichzelf tijdens hun studie verrijken met ideeën, nieuwe vrienden en inzichten. En daarnaast ook dat ze de ruimte vinden om (een stukje van) hun idealen te verwezenlijken. Vooral dat laatste lijkt misschien niet direct met een academische studie te maken te hebben – maar dat is echt schijn. Door een ideaal te hebben en daaraan te werken, word je veel meer eigenaar van je eigen leerproces en ga je op zoek naar kennis die nuttig is voor jou.”

Copyright: Paul Born Fotografie
Bij FPS studeren en werken enorm gedreven en betrokken mensen. Gebruik dat enthousiasme en die motivatie om FPS steeds te blijven vernieuwen en ontwikkelen. Boris Jansen

Jansen: “Bij FPS studeren en werken enorm gedreven en betrokken mensen. Gebruik dat enthousiasme en die motivatie om FPS steeds te blijven vernieuwen en ontwikkelen. Maar bescherm je mensen ook en zorg dat ze zichzelf niet voorbij rennen.”

“Tot slot nog een paar woorden gericht aan de studenten van de opleiding: FPS is voor de meesten van jullie niet zomaar een studie die je gekozen hebt ‘omdat het je wel leuk leek’ of ‘omdat je toch iets moet kiezen’. Nee, meestal kiezen jullie FPS met een duidelijke motivatie. Omdat je begaan bent met duurzaamheid, omdat je de wereld ten goede wilt veranderen, of omdat je gewoon heel erg geïnteresseerd bent in hoe systeem Aarde en systeem mensheid functioneren en elkaar beïnvloeden. Wat je motivatie ook was toen je aan FPS begon, je had iets voor ogen dat je met FPS wilde bereiken, en ik wens jullie allemaal dat dit je lukt.”