Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een vak met als doel de stedelijke, sociale transformatie van de afgelopen (tientallen) jaren in Amsterdam beter te begrijpen. Waarom en op welke wijze heeft dit plaatsgevonden? Hoe kunnen sociale veranderingen in een buurt ook leiden tot meer ongelijkheid in verscheidene vormen?

Studenten kregen veel creatieve vrijheid om zelf hun eindproject te richten. De resultaten zijn verrassend!  

 • Een satirische blog die gentrifiers van buiten laat kennismaken met Amsterdam en hen uitnodigt hun verhalen te delen (de blog heeft er al verschillende). Voeg jij jouw verhaal toe?
  >>> Ga naar de blog
 • Een speurtocht voor nieuwkomers en buurtbewoners van de Pijp. Ontdek per vraag meer over de stadsontwikkeling van verschillende gebouwen en plekken in de buurt.  
  >>> Ga naar de speurtocht
 • Een audiotour door de Nieuwmarktbuurt waar je leert over haar geschiedenis van vernieuwing en protest. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en voert je langs een van de meest fascinerende plekken van het centrum.  
  >>> Ga naar de audiotour
 • Een informatieve flyer die je (via een QR-code) leidt naar een website over gentrification, kunst en kunstenaars in de NDSM-buurt in Amsterdam-Noord. Deel jij ook jouw verhaal?
  >>> Ga naar de website
 • Een geannoteerde afspeellijst van muziek die samenvat wat je tegenkomt wanneer je Bos en Lommer doorkruist: dit is wat ondernemers leuk om te draaien in hun winkels.
  >>> Ga naar de afspeellijst
 • Een culturele analyse van stedelijke achterstand, gentrificatie en politiek in Duitse rapmuziek (niet online). Zo gaat ‘Verloren’ over buurtverandering als klassenstrijd.  
  >>> Ga naar 'Verloren' op Youtube
 • Gedramatiseerde geschiedenissen van transformatie, gentrificatie en verplaatsing in post-socialistische steden. De dagboekschrijvers zijn fictief, maar hun ervaringen zijn gebaseerd op onderzoek en alle gebeurtenissen en veranderingen zijn historisch (zie onderzoeksaantekeningen).
  >>> Ga naar de website

Meer informatie over de IIS Honoursmodules