Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Neem vanuit je vakantieadres plaats in de collegebanken van het IIS-keuzevak ‘The Next Big Thing’. Een interdisciplinaire reeks waarin prominente wetenschappers een inkijkje geven in de toekomst van de wetenschap. Omdat we deze kennis graag willen delen, is van elk hoorcollege een podcastaflevering gemaakt. Alle afleveringen staan inmiddels online en vind je hier.

In de afgelopen tien jaar zijn enorme sprongen voorwaarts gemaakt in de wetenschap. Is het mogelijk, om aan de hand van de geschiedenis en de huidige stand van zaken, toekomstige ontwikkelingen te voorspellen? Welke kant gaat het op?

Hoogleraar computationele en digitale geesteswetenschappen Rens Bod, hoofddocent van het vak, heeft diverse gastsprekers uitgenodigd die (1) inhoudelijke, (2) ethische, (3) maatschappelijke en (4) historische perspectieven delen over the next big thing in hun eigen vakgebied.

In de podcastserie zijn te horen: Rens Bod over patronen en principes in de wetenschap, Gianfranco Bertone over kosmologie, Inger Leemans over geschiedenis, Marcel Worring over kunstmatige intelligentie en Marcel Levi over geneeskunde, Cyriel Pennartz over neurowetenschappen, Amade M’Charek over antropologie en Heleen de Coninck over klimaatwetenschap. Het afsluitende college van Rens Bod gaat over het nut van mislukte kennis.

Met een gemiddelde duur van 30 minuten is de podcast ideaal voor in de hangmat of op het strand, om je over allerlei verschillende onderwerpen bij te praten. De afleveringen zijn te beluisteren via Soundcloud, Apple podcasts of Spotify.