Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies verwelkomt Umberto Olcese als nieuwe opleidingsdirecteur van de Research Master 'Brain and Cognitive Sciences'. Dit betekent dat we afscheid nemen van Harm Krugers, die deze functie tien jaar heeft bekleed. Hoe kijkt Harm terug op zijn tijd als opleidingsdirecteur? Waar kijkt Umberto naar uit? En wat wensen beiden de studenten 'Brain and Cognitive Sciences' toe?

Hoe kijk jij, Harm, terug op je tijd als directeur? Waar ben je trots op en wat ga je missen?

"Ik ben de afgelopen tien jaar opleidingsdirecteur geweest en heb van elke minuut genoten. In het bijzonder ben ik altijd erg trots op de 'Brain and Cognitive Sciences'-studenten. Ze zijn echt uniek, hebben verschillende achtergronden en stralen uit dat ze ambitieus en nieuwsgierig zijn. Niet alleen als individuen, maar ook de gemeenschap van studenten is erg sterk. 

Dingen die ik bewonder en zeker zal missen zijn de vibe van de studenten en de interacties tussen hen. Ook als hun docent geniet ik van de kleine colleges, die barsten van de levendige discussies. Gelukkig blijf ik docneren bij de opleiding (het vak From Cell to Behaviour) en blijf ik domeincoördinator. Misschien is nu het moment aangebroken om na te denken over nieuwe vakken langs nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in de regio Amsterdam.

Maar niet alleen de studenten, ook het programmateam geweldig is: Vincent, Linda en Anna. Ik heb het teamwerk als open, goed georganiseerd en professioneel ervaren. Hetzelfde geldt voor het IIS, waar ik zeer gemotiveerde collega's aantrof. De lijntjes onderling waren kort, wat ik prettig vond. Verder is de positie van het programma zeer interessant, met name in verhouding tot het Amsterdam Brain and Cognition Centre, en de deelnemende onderzoeksgroepen. Samenwerken in deze interdisciplinaire setting, en contact leggen met onderzoekers van verschillende faculteiten en met verschillende achtergronden was en is zeer inspirerend en zal het veld van de hersen- en cognitiewetenschappen verder brengen."

Umberto, hoe ben je in contact gekomen met de opleiding?

"Eerst ontmoette ik de studenten, die stageverzoeken indienden bij mijn lab binnen het Swammerdam Institute for Life Sciences. De 'Brain and Cognitive Sciences'-studenten zijn de goede, degenen die je wilt! Ze zijn gemotiveerd en presteren goed. Later werd ik uitgenodigd om lid te worden van de opleidingscommissie. Dit was erg leuk, en ik leerde meer over de vakken en de gemeenschap. De interdisciplinaire aanpak en het streven naar excellentie van het masterprogramma vielen me meteen op."

Iedereen werkt erg graag samen en er is een veel motivatie om vooruitgang te boeken Umberto Olcese

Waar kijk je naar uit als opleidingsdirecteur?

"We zitten nu in een overgangsperiode en in 2023 neem ik de functie officieel over van Harm. Er ligt nu al een heel sterke basis van betrokken docenten en studenten. Ik wil mij verdiepen in hoe we de informatie over alle opties binnen de opleiding nog beter toegankelijk kunnen maken voor onze studenten, zodat ze echt hun eigen pad kunnen creëren. We bieden veel vrijheid om een expert te worden met interdisciplinaire inzichten. De bestaande domeinen helpen al veel, maar hoe kunnen we nog beter inspelen op de ambities van de studenten? Hoe kunnen we onze leerdoelen zichtbaarder maken? Ook zijn we een internationale master en het is mijn ambitie om de opleiding op internationaal niveau competitief te houden."

Harm, heb je nog aanbevelingen voor Umberto?

"Blijf verbindingen leggen met alle verschillende stakeholders van het programma. Houd het programma uniek in een veld dat altijd in ontwikkeling is. Koester het merk MBCS en de connecties met alle instituten in Amsterdam."

Enkele laatste woorden, wat wensen jullie de studenten toe?

Umberto: "Ik wens veel vrijheid in het creëren van hun eigen pad. Om tegemoet te komen aan hun ambitie en hen te helpen hun volledige potentieel te vervullen."

Harm: "Ik wens hen te helpen zich te ontwikkelen en te groeien op een manier die bij hen past. We leiden ze op tot een expert met een open geest voor andere disciplines. Ruimdenkend blijven en creatief zijn."

Achtergrond

Harm Krugers studeerde Biologie in Nijmegen, daarna naar Groningen voor een specialisatie in Medische Biologie. Na een promotie in Groningen (Biologische psychiatrie) volgde een post-doc in Amsterdam over hersenplasticiteit. Daarna ging hij als post-doc naar de University of California in San Diego (UCSD), waar hij werkte aan moleculaire biologie van het leergeheugen, en kwam vervolgens terug naar Amsterdam. Momenteel is hij universitair hoofddocent aan de UvA. Zijn belangrijkste onderzoeksfocus is het bestuderen van mechanismen hoe stressvolle ervaringen - ook vroeg in het leven - het geheugen en de hersenplasticiteit reguleren.

Umberto Olcese studeerde biomedische techniek, gevolgd door een doctoraat in computationele neurowetenschappen in Pisa, Italië. Tijdens zijn doctoraat bracht hij een periode door aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, waar hij de neuronale mechanismen van de slaap bestudeerde. Daarna volgde een post-doc in experimentele neurobiologie aan het Italiaanse Instituut voor Technologie in Genua, Italië. In 2013 werd hij Assistant Professor aan de UvA en momenteel is hij universitair hoofddocent in Cognitive and Systems Neuroscience, aan het Swammerdam Institute for Life Sciences (UvA). Zijn belangrijkste onderzoeksfocus is de studie van de neuronale mechanismen van sensorische verwerking, multisensorische integratie en bewustzijn.