Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dit najaar beginnen zo’n 25 studenten aan het nieuwe honoursvak ‘What the Health?! An Exploration of Lifestyle Interventions and Healthcare Transformations’. Maar wat houdt dit honoursvak in? Wat maakt dit vak nu uniek? En wat is de droom van de docent, Tjerk Jan Schuitmaker-Warnaar?  

Van student Bèta-gamma tot docent aan het IIS 

Tjerk Jan: “Dit vak brengt voor mij veel samen! Zo ben ik ooit zelf begonnen als student Bèta-gamma aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies. Daarna studeerde ik af als neurobioloog en ben ik gepromoveerd als interdisciplinair opgeleide 'transitiedenker' bij Politieke Wetenschappen op persistente problemen in de Nederlandse gezondheidszorg. Maar het honoursvak sluit ook perfect aan bij het thema 'Healthy Future' van het Instellingsplan van de UvA.”  

Wat maakt What the Health?! uniek? 

What the Health?! kent een interdisciplinaire aanpak: Studenten met verschillende achtergronden werken samen om complexe gezondheidsproblemen vanuit diverse perspectieven te belichten. Tjerk Jan: “De nadruk bij het vak ligt niet op individuele gedragsverandering voor een gezonder leven, maar op het ontwerpen van creatieve systeeminvertenties, waarmee een gezonde samenleving als geheel ondersteund wordt. Het doel van het vak is om concrete interventies te bedenken die een reëel verschil kunnen maken in de praktijk.” 

 

De invloed van je omgeving 

Tjerk Jan benadrukt: "Bij het vak wil ik veel verder gaan dan alleen individuele gedragsverandering. We kijken naar de diepere oorzaken van ongezondheid en hoe we die op systeemniveau kunnen aanpakken." Studenten leren kritisch te denken over de invloed van hun omgeving op hun keuzes. Hij vertelt: "Denk aan de overvloed aan ongezonde producten in de supermarkt of de keuze tussen wandelen, fietsen of met de auto naar je werk. Door deze systemen te analyseren, kunnen we structurele oplossingen bedenken die écht impact hebben. Vaak weten we het eigenlijk wel, en toch lukt het niet altijd gezondere keuzes te maken omdat het systeem ons actief aanmoedigt de ongezonde keuze te maken. Met studenten wil ik deze complexe netwerken rondom gezondheid analyseren." 

 

Creatieve interventies voor een gezondere samenleving 

In het eerste deel van het vak stellen studenten een concreet doel voor hun eigen gezondheidsverbetering, zoals meer fruit eten of minder vaak alcohol drinken, om het systeem om dit gedrag heen te kunnen analyseren. Het gaat dus niet om het behalen van het doel zelf. Vervolgens werken ze in kleine groepen samen om innovatieve interventies te bedenken die bijdragen aan een gezonder zorgsysteem. Tjerk Jan moedigt studenten aan om creatief te denken: "Maak influencerfilmpjes over 'makkelijk en gratis gezond leven', bedenk nieuw beleid voor de huisartsenpraktijk, alles is mogelijk! Het doel is om buiten de gebaande paden te denken en met frisse blik naar de uitdagingen van onze samenleving te kijken." 

Ik hoop vooral dat er een fantastische schatkist aan interventies ontstaat die we lokaal kunnen implementeren en zo een gezondere toekomst voor iedereen creëren.

Een fantastische schatkist aan interventies  

De belangstelling voor What the Health?! is groot: met meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen is er duidelijk een behoefte aan deze benadering van gezondheid. Tjerk Jan droomt van een bruisende community van studenten die met hun ideeën een blijvende impact kunnen maken: "Ik hoop op transdisciplinaire samenwerkingen over verschillende studies heen. Maar ik hoop vooral dat er een fantastische schatkist aan interventies ontstaat die we lokaal kunnen implementeren en zo een gezondere toekomst voor iedereen creëren." 

Honoursvakken  

Honoursvakken zijn bedoeld voor bachelorstudenten die meer uitdaging zoeken tijdens hun studie. Ze volgen voor 30 studiepunten aan extra vakken, zowel binnen als buiten hun eigen bacheloropleiding. Zo verdiepen en verbreden ze leerstof. Ieder honoursprogramma bestaat uit vakken die studenten bij bij hun eigen bachelor volgen én uit interdisciplinaire honoursvakken, zoals What the Health?!.