10 oktober 2024
Net als veel andere studiekiezers twijfelde Tim tussen verschillende studies. "Ik heb ook serieus naar Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen gekeken, omdat die studie dezelfde brede insteek heeft," zegt hij. "Maar ik was bang dat ik de bètavakken zou missen." Uiteindelijk was de keuze voor Bèta-Gamma, gecombineerd met zijn wens om in Amsterdam te studeren, een schot in de roos. "Amsterdam trok me enorm aan, en daar heb ik nooit spijt van gehad."
Bèta-Gamma staat niet alleen bekend om de interdisciplinaire opzet, maar ook om het sterke groepsgevoel onder de studenten. Tim herinnert zich zijn tijd op de opleiding met veel plezier: het groepsgevoel onder de studiegenoten was heel bijzonder. Dit heb ik daarna nooit meer bij een andere studie of organisatie meegemaakt."
Door de intensieve opzet van het programma en de gezamenlijke vakken groeide er al snel een hechte groep onder de studenten. "Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en maakt lange dagen vol colleges en projecten. Dat schept een sterke verbondenheid."
Na zijn bachelor koos Tim voor de major Biologie en vervolgde hij zijn studie met de master Biological Sciences: Ecology & Evolution. Hoewel deze wetenschappelijke richting op dat moment logisch leek, ontdekte hij al snel dat zijn ambities elders lagen. "Achteraf had ik misschien beter een toegepaste master kunnen kiezen, omdat ik eigenlijk al wist dat ik niet de wetenschap in wilde," vertelt Tim.
Tijdens zijn master volgde hij de Tesla Minor (nu bekend als Collective Futures), wat zijn carrière een nieuwe richting gaf. "De minor gaf me niet alleen relevante werkervaring, maar ook veel nieuwe contacten en vaardigheden die je in een gemiddelde academische studie niet opdoet. Als je van plan bent om buiten de academische wereld te gaan werken maar nog niet precies weet waar, kan ik deze minor zeker aanraden."
Na zijn studie vond Tim zijn plek bij TNO, de grootste onafhankelijke onderzoeksorganisatie van Nederland, waar hij nu werkt als Business Developer. "Mijn werk richt zich op systeemmodellering voor de energie- en materialentransitie. Dit betekent dat ik veel strategisch meedenk en projecten binnenhaal. Ik spreek vaak met mensen uit verschillende sectoren, van het bedrijfsleven tot de overheid."
In zijn huidige functie merkt Tim dagelijks hoe waardevol zijn interdisciplinaire achtergrond is. "Ik werk nu aan de circulaire economie, een typisch voorbeeld van een complex probleem dat je niet vanuit één invalshoek kunt oplossen," legt hij uit. "Bèta-Gamma leert je om wetenschappelijke inzichten uit verschillende disciplines te integreren. Dit helpt me enorm in mijn werk, omdat ik vaak moet schakelen tussen de standpunten van verschillende organisaties, zoals bedrijven, overheden en NGO’s."
Voor de huidige en toekomstige Bèta-Gamma-studenten heeft Tim een aantal waardevolle adviezen. "Denk af en toe na over wat je na je studie wilt doen, en praat daarover met vrienden, familie of medestudenten," zegt hij. "Maar geniet ook van het moment en het onderwijs dat je mag volgen. En wees vooral niet bang dat een verkeerde keuze voor je major (specialisatie, red.) desastreus zal zijn voor je toekomst. Uiteindelijk komen de meeste wegen toch weer samen."
In zijn werk bij TNO maakt Tim nog elke dag gebruik van zijn interdisciplinaire Bèta-gamma achtergrond: "Bèta-Gamma gaf me de tools om complexe problemen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, en dat is iets wat in elke carrière van pas komt," concludeert hij.
Tim ziet zichzelf de komende jaren actief blijven in de duurzaamheidshoek. "Ik weet dat ik voorlopig geen andere richting op wil dan duurzaamheid. Het is interessant, maar vooral ook heel belangrijk, voor nu en de toekomst. Ik hoop dat ik daar met mijn werk een bijdrage aan kan leveren."