Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dertig Bèta-gamma Studenten zijn eind 2024 begonnen met Placemaking. Dit vak, dat voor het eerst wordt aangeboden bij Bèta-gamma, combineert academische theorie met praktijkgerichte interventies in de openbare ruimte.

Kleine interventies zorgen voor sociale cohesie 


Placemaking is een methode om door middel van kleine interventies de leefbaarheid en sociale cohesie in een gebied te verbeteren. Het vak is in december 2024 gestart met een theoretisch blok, gevolgd door een projectfase vanaf januari 2025. Het onderzoeksterrein is het Science Park, een gebied waar studenten, bewoners en bedrijven elkaar ontmoeten, maar waar de onderlinge verbinding vaak ontbreekt. 

Studenten onderzoeken in groepjes hoe de ruimtelijke omgeving en sociale dynamiek van het Science Park verbeterd kunnen worden. Onderwerpen variëren van verkeersveiligheid tot het versterken van de band tussen verschillende bewonersgroepen.  

Een waardevolle toevoeging aan het Bèta-gamma curriculum 


Volgens Luc de Groot, docent bij Placemaking biedt dit vak een waardevolle toevoeging aan het curriculum. “Dit is een van de weinige vakken waarbij studenten echt de straat op gaan en iets proberen te veranderen in de samenleving” vertelt hij. “Het is niet alleen theorie leren en studiepunten verzamelen, maar daadwerkelijk bijdragen aan een betere leefomgeving.” 

Het vak heeft een stevige theoretische basis. Studenten bestuderen onder andere klassieke denkers over ruimtelijke ordening en de invloed van economische en politieke krachten op de inrichting van de openbare ruimte. Ze worden bijvoorbeeld uitgedaagd om na te denken over de vraag: wie bepaalt hoe een stad wordt vormgegeven, en hoe kunnen gebruikers hier zelf meer invloed op uitoefenen? 

Samenwerking 


Het vak wordt georganiseerd in samenwerking met het IIS-onderwijslab en diverse experts op het gebied van Placemaking. Op 18 maart presenteerden studenten hun bevindingen tijdens een eindsymposium. “Het was ontzettend leuk om te zien welke impact de interventies hebben gehad en wat we hiervan kunnen leren” aldus de Groot. ‘’Dit vak laat goed zien dat je als Placemaking student niet alleen academische kennis opdoet, maar ook ervaart hoe je je expertise kunt inzetten voor maatschappelijke verandering.’’ 

Meer weten?

Meer informatie over Placemaking onderwijs bij de UvA kun je hier terugvinden.