Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Twee weken geleden mochten we zeventig master- en PhD-studenten verwelkomen tijdens het ABC symposium over Neurotechnologie. Het symposium vormde de afsluiting van de ABC summer school: een jaarlijks interdisciplinair zomerprogramma dat een actueel onderwerp behandelt op het gebied van hersen- en cognitiewetenschappen. Zoals elk jaar waren er studenten met verschillende achtergronden: van neurobiologie tot psychologie, van computationele wetenschap tot engineering.

Waarom neurotechnologie? 

“Neurotechnologie biedt wetenschappers (en binnenkort ook clinici) betere manieren om hersenactiviteit te registreren en te beïnvloeden, misschien wel de grootste uitdaging op het gebied van cognitieve wetenschappen”, zegt Dr. Umberto Olcese, een van de organisatoren en opleidingsdirecteur van de master Brain and Cognitve Sciences. "De ontwikkelingen helpen zowel om te bestuderen hoe de hersenen werken, maar ook om nieuwe manieren te ontwikkelen om hersenaandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. " 

Een intensief programma

Tijdens de summerschool volgden studenten lezingen van internationale experts, deden ze praktische workshops en werkten ze aan hun eigen project. “We wilden jonge onderzoekers de kans geven om de volledige reikwijdte te verkennen van wat neurotechnologie te bieden heeft,” zegt Olcese. “Alle studenten waren erg betrokken.” 

De hands-on workshops werden mogelijk gemaakt door een samenwerking met de TU Delft. “Studenten moesten een opnameopstelling bouwen en neurale activiteit opnemen van kakkerlakken en wormen.” legt Olcese uit. “Ze leerden over zowel de technologieën zelf als hun toepassingen.”

Het ABC Symposium 

Het ABC Symposium sloot de summer school af, maar verwelkomde ook andere studenten om gedurende één dag meer te leren over neurotechnologie. Het bood lezingen van toonaangevende onderzoekers in het veld en een posterpresentatie van de deelnemers van de summer school. Het evenement vond plaats op de Roeterseiland Campus en bracht experts uit verschillende disciplines samen om hun inzichten te delen over waar neurotechnologie naartoe gaat.

“Hoogtepunt van het ABC Symposium is de lezing die werd gegeven door de onderzoeker die werd verkozen tot Frijda leerstoel.” legt Olcese uit. De Frijda leerstoel is vernoemd naar Nico Frijda (1927-2015), die emeritus hoogleraar Psychologie was aan de Universiteit van Amsterdam en een pionier van de cognitiewetenschap in Nederland. Elk jaar kent het Amsterdamse Brain and Cognition Centre deze leerstoel toe aan een prominente onderzoeker op het gebied van brein- en cognitiewetenschappen, op basis van uitmuntende interdisciplinaire prestaties.

Dit jaar werd de Frijda leerstoel toegekend aan Stéphanie Lacour, stichtend directeur van het EPFL Neuro X instituut: een nieuwe interschool afdeling gericht op interdisciplinair en translationeel neuro-onderzoek gevestigd op de Campus Biotech in Genève. Haar lezing benadrukte hoe nieuwe neurotechnologieën wetenschappelijke vragen kunnen oplossen en de weg kunnen banen voor klinische toepassingen.

Wat is de waarde van de summer school? 

Reflecterend op zowel de summer school als het symposium, legt Olcese het belang van de ABC summer school en het symposium uit. “Het is een kans om getraind te worden in een baanbrekend onderwerp en te leren over de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, iets wat in reguliere cursussen moeilijker te realiseren is.” Het programma laat deelnemers een week lang volledig in een specifiek onderwerp duiken en brengt masterstudenten, promovendi en onderzoekers samen om na te denken over de moeilijkste, meest urgente vragen op het gebied van brein- en cognitiewetenschappen

De ABC summerschool is de jaarlijkse summer school van de IIS master Brain and Cognitive Sciences, georganiseerd in samenwerking met de Amsterdam Brain and Cognition Centre