Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Loop je rond met een goed idee voor een nieuw vak, dat kan bijdragen aan het probleem dat je altijd al hebt willen oplossen? Doe dan mee met de UvA Create a Course Challenge. Wij dagen je uit om een idee voor een vak in te zenden en dit samen met de curriculumontwikkelaars van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) uit te werken. Wie weet ben jij volgend jaar student-assistent bij jouw eigen vak!

Denk mee over het onderwijs aan de UvA

Het IIS daagt alle UvA-studenten uit om mee te denken over hoe onderwijs het beste georganiseerd kan worden, welke onderwerpen en werkvormen aan bod zouden moeten komen en welke rol studenten en docenten hierbij spelen. Met de UvA Create a Course Challenge word je als student uitgedaagd om buiten gebaande paden te treden en na te denken over hoe onderwijs leuk, uitdagend en betekenisvol kan zijn.

Het IIS wil met deze uitdaging studenten een actieve rol laten spelen bij het beïnvloeden van de manier waarop het onderwijs wordt uitgevoerd bij het Instituut en daarmee binnen de UvA. Studenten krijgen met de Create a Course Challenge de kans om hun visie op onderwijs te realiseren.

Studenten zonder grenzen

Centraal binnen de challenge staat dat grenzen overstegen worden. Niet enkel tussen studenten en docenten en tussen faculteiten en disciplines, maar ook samenwerking tussen de academische wereld en de maatschappij. Denk bij het ontwikkelen van jouw vak out of the box en vanuit verschillende disciplines.

  • Hoe werkt het?

    De UvA Create a Course Challenge bestaat uit vier rondes. Uiteindelijk kiest de jury één winnaar. Het IIS gaat samen met de winnaar aan de slag met het ontwikkelen van het vak. De challenge staat open voor alle UvA-studenten, zowel bachelor als master.

    Ronde 1: Dien je idee in  

    Deadline 8 oktober 2024 23:59 uur

    Vul het online formulier in met een eerste opzet van jouw idee voor een te ontwikkelen vak. Of maak een foto van jouw ingevulde bierviltje en e-mail het naar iis@uva.nl. Wees creatief wat betreft inhoud en vorm!  

    Ronde 2: Werk je idee uit

    Deadline 29 oktober 2024 23:59 uur

    Zodra wij jouw idee hebben ontvangen krijg je via de mail een format toegestuurd dat je helpt jouw idee verder uit te werken. Veel onderwijs is georganiseerd in hoor- en werkcolleges; bedenk jij een vernieuwende werkvorm? Wat leren de studenten? Welke docenten zijn betrokken? Welk studiemateriaal gebruiken de studenten en hoe wordt er getoetst?

    Je kunt ervoor kiezen om je vak in het Nederlands of in het Engels uit te werken, afhankelijk van de taal waarin het vak uiteindelijk gegeven gaat worden.

    Stuur het ingevulde format voor de deadline van 29 oktober 2024 23:59 uur toe naar het IIS: iis@uva.nl.

    Ronde 3: Nomineer jouw favoriete vak

    Tussen 7 en 14 november 2024 09:00 uur

    Alle UvA studenten en medewerkers mogen eenmalig op hun top 3 stemmen. Lees hier vanaf 7 november alles over de top 10 ideeën die zijn geselecteerd. Stemmen is mogelijk vanaf 7 november 09:00 uur tot 14 november 09:00 uur. De vijf ideeën met de meeste stemmen gaan door naar de finale.

    Ronde 4: Pitch je idee voor de jury

    Donderdag 21 november 2024 17:00 – 19:00 uur

    Tijdens de finale bepaalt de jury welke inzending beloond wordt met de realisatie van het vak. De finale vindt op de Roeterseilandcampus plaats en is open voor alle geïnteresseerden. Na afloop proosten we samen op de winnaar, die daarna direct aan de slag mag als student-assistent bij de ontwikkeling van het vak.

  • Voorwaarden

    Randvoorwaarden

    • Het vak moet interdisciplinair zijn  
    • Het vak moet geschikt zijn voor 2e en 3e jaars UvA-bachelorstudenten
    • Het vak moet ontwikkeld worden voor minimaal 20 deelnemers
    • Aantal studiepunten: 6 EC  
    • Het vak mag zowel Nederlands- als Engelstalig zijn

    Je vak wordt beoordeeld op de volgende criteria:

    • Interdisciplinariteit: verschillende academische disciplines komen samen.
    • Maatschappelijke relevantie: het vak brengt kennis en vaardigheden bij die nodig zijn om een bijdrage te leveren aan de complexe opgaven waar onze samenleving voor staat.
    • Originaliteit: het vak heeft een vernieuwend karakter.
    • Opzet: de leerdoelen, leeractiviteiten en de manier waarop de leerdoelen getoetst worden. 
    • Innovatieve onderwijsvormen: denk buiten het kader van hoor- en werkcolleges.
  • De Special Edition van najaar 2023: Future Change

    In het najaar van 2023 heeft het IIS een special edition van de Create a Course Challenge georganiseerd, met de nadruk op Future Change. Lees hier meer over deze speciale editie van de challenge.

  • De vijf finalisten van 2023
    1. "All Eyes on Us: Cyberfeminism and Digital Surveillance", door Anna Vrtiak & Lisa van Oosten, masterstudent Digital Business en bachelorstudent Information Science (FNWI)
    2. "Decoding our Future: Opportunities and Threats of the Digital Revolution", door Annika Iselhorst, bachelorstudent politicologie (FMG)
    3. "Quantum Leap in Social Sciences", door Luca Bausani, bachelorstudent Computational Social Science (FMG)
    4. "Who Are My People: Towards Community Values in the Age of Hyper-Individualism", door Evita Shrestha & Sascha Kraft, bachelorstudenten Psychologie (FMG)
    5. "Why Things Go Viral?", door Shreya Shreemani Kumar, masterstudent Finance (FEB)

    Lees de uitgebreide beschrijvingen van de ideeën hier terug