Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Honoursmodule: ThinkImpact: bouwen aan kansgelijk onderwijs

Opslaan in favorieten

Docent(en)

 • Jeroen Goedkoop 
 • Mieke de Roo 
 • Lela Roos (SA)

Ingangseis

 • Toegankelijk voor 2e en 3e jaars honours studenten.
 • Er is geen voorkennis vereist. Studenten uit alle disciplines zijn welkom en worden aangemoedigd om perspectieven op het thema uit hun eigen vakgebied te delen.

Leerdoelen

Aan het eind van het vak kan de student:

 1. De student kan een analyse geven van de oorzaken en problemen rond kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijssysteem
 2. De student is in staat om oplossingen te creëren en presenteren die praktisch uitvoerbaar zijn of op een andere manier impact hebben op deze problemen
 3. De student is in staat om coaching adviezen toe te passen binnen het projectteam

Inhoud

Wie als kind uit een gezin komt dat tot de 20% laagste inkomens behoort had in 2015 als volwassene slechts 12% kans om tot de 20% hoogste inkomens te behoren. De cijfers laten zien dat deze kansongelijkheid in het onderwijs groot is en nog steeds groeit.

In dit projectvak ontwikkelen 5 studententeams oplossingen die bijdragen aan de vergroting van de kansgelijkheid op weg naar en in het universitaire onderwijs. In het begin van het vak krijg je de feiten en uitleg van experts uit de wetenschap, scholen en maatschappelijke organisaties. Daarna pak je met een paar andere deelnemers een probleem aan en werk je daarvoor een oplossing uit. Daarbij wordt je intensief begeleid door alumni die weten hoe je theorie omzet in praktijk, een essentiële vaardigheid voor je latere carrière.

Als bonus is er de mogelijkheid om al tijdens of na afloop van het vak je ideeën uit te voeren met de hulp van het FNWI Student Impact Centre, een platform voor en door studenten dat al werkt aan kansgelijkheid. Meer informatie over het vak kun je alvast vinden onder deze link.

Onderwijsvorm

 • Project vak
 • Gemiddeld 10 uur/week over 16 weken in de periode februari - mei
 • Vooral aan het begin: gastsprekers en plenaire sessies: 2 uur/week
 • In tweede helft groepswerk (3-5 studenten): 2 tot 6 uur / week
 • Supervisie/begeleiding: 1-2 uur/week
 • Coaching en mentoring door professionals en experts: min. 4 uur total
 • Eigen werk: reflection, literature study, project werk

Toetsing

Je wordt beoordeeld op je analyse van kansgelijkheidsproblematiek, je projectvaardigheden, en de impact van je project: wat wil je bereiken of heb je al bereikt. De toetsing gebeurt op drie momenten, aan de hand van mondelinge en schriftelijke rapportages, waarbij deze drie criteria even zwaar worden meegewogen.

 

Inhoud

Vorm

Weging

Projectvoorstel week 4

Presentatie

Verslag (3-pager)

35%

Tussentijdse reflectie projectvoortgang week 10

Reflectieverslag

20%

Afsluiting project

Eindrapport (3-pager)

Eindpresentatie

45%

 

Aantal deelnemers

Maximaal 25

Onderwijstijden

Zie Datanose voor het actuele rooster. 

Aanmelden

2e jaars (of hoger) Honours studenten van UvA, VU en AUC kunnen deelnemen aan deze reeks. Aanmelding is mogelijk vanaf 1 december 10.00u tot en met 5 december 2020 23.00u via het formulier dat zal verschijnen op IIS Honoursmodules( registratie gaat NIET via SIS)

Toezegging is op willekeurige basis. Als er nog plekken beschikbaar zijn kunnen studenten zich na 5 december nog inschrijven maar plaatsing is NIET gegarandeerd. Schrijf je op tijd in!

Voor vragen over aanmelding mail naar: Honours-iis@uva.nl 

 

Facts & Figures
Mode Honours programme
Credits 6 ECTS,
Language of instruction Dutch
Starts in February