Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Honoursmodule: Mens-Dier-Studies

Kinderen leren over leven in de diepzee

Docent(en)

Drs. M.C.C.J. Reesink

Ingangseisen

Deze module is alleen toegankelijk voor 2e en 3e jaars honoursstudenten.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus is de student in staat om:

  • de centrale theoretische benaderingen, begrippen en ideeën op het gebied van (Human) Animal Studies te (her)kennen;
  • kennis van en inzicht in de belangrijkste actuele discussies en ontwikkelingen op dit gebied te reproduceren
  • uiteenlopende argumenten over de rol en betekenis van dieren in onze (hedendaagse) samenleving en cultuur te beoordelen;
  • deze ideeën en inzichten te kunnen toepassen in een klein paper over een av-product of website, sociaal-cultureel product of fenomeen, publiek debat of enig ander onderwerp dat relevant is voor de relatie tussen mensen en ‘echte’ of symbolische dieren.

Inhoud

IJsbeer Knut in Berlijn en gorilla Bokito in Blijdorp; Cecil de leeuw in Zimbabwe, pinguïn Happy Feet in Nieuw-Zeeland en orca Tilikum in Sea World. En: Mickey Mouse en Garliefd, Finding Nemo (óf Dory) en Avatar, March of the Penguins en BBC-series als Planet Earth, of de Lolcats op het web.
Dieren zijn prominent aanwezig, niet alleen in de hedendaagse audiovisuele cultuur maar ook in zoveel andere domeinen van onze menselijke cultuur en samenleving: onze huisdieren zijn als familieleden en onze dierentuindieren nationale helden - om nog maar te zwijgen van de stadse beesten in en om ons huis en de plofkipjes van McDonald’s.
Was de bestudering van dieren van oudsher het domein van de natuurwetenschappen, in het bijzonder de zoölogie, sinds enkele decennia beginnen we ons te realiseren hoe alomtegenwoordig en belangrijk dieren in het dagelijkse leven van ieder van ons mensen zijn, met alle vrolijke, intrigerende én lastige, moreel problematische kanten van dien.
Al deze aspecten vormen het onderwerp van een nieuwe, snel groeiende academische discipline onder de naam van (Human) Animal Studies, met naast bèta’s nu vooral ook alfa’s en gamma’s, variërend van  sociologen en politicologen tot (media en cultuur-)historici, filosofen en juristen.
Deze module vormt een eerste introductie in dit nieuwe, intellectueel spannende en razendsnel groeiende vakgebied.

Toetsvorm

Paper

Rooster

Start: Oktober / woensdag 18-20u (dit zal t.z.t. ook op Datanose zichtbaar zijn).

Aantal deelnemers

max. 25

Aanmelding

2e jaars (of hoger) Honours studenten van UvA, VU en AUC kunnen deelnemen aan deze reeks. Aanmelding is mogelijk vanaf 6 juni 10.00u tot en met 11 juni 2019 23.00u via het formulier dat zal verschijnen op Honoursmodules IIS.

Toezegging is op willekeurige basis. Als er nog plekken beschikbaar zijn kunnen studenten zich na 11 juni nog inschrijven.

Voor vragen: neem contact op met Honours-iis@uva.nl 

 

Honoursmodule: Mens-Dier-Studies
Vorm Honoursonderwijs
Studielast 6 EC,
Voertaal Nederlands
Start Oktober