Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Reikt jouw interesse over de grenzen van jouw eigen vakgebied? Volg dan een college bij het IIS. Hieronder lees je meer over vijf keuzevakken die jij als medewerker van de UvA aankomend semester kosteloos kunt volgen.

Actuele vraagstukken vanuit breder perspectief

Ieder semester biedt het Instituut voor Interdisciplinaire Studies een gevarieerd aanbod keuzevakken. Deze vijf vakken gaan binnenkort van start en hebben nog plek:

Wat waren de beslissende artistieke momenten in de onafhankelijkheid van Suriname en de Nederlands-Caribische koloniën?

Uit de tijd van de slavernij weten we dat dans, muziek, storytelling, spreekwoorden en kleding van cruciaal belang waren voor het behoud van de ziel van mensen, het vormgeven van verzet en het vormen van gemeenschappen. In The Unknown Caribbean: Artistic Key Moments in Dutch-Caribbean History luister je naar zwarte vooraanstaande wetenschappelijke sprekers uit Suriname, Curaçao, de VS en Europa, hoor je live muziek, zie je beeldende kunst, en zul je de Cariben ruiken! 

Hoe past de coronacrisis in het grote plaatje?

De afgelopen anderhalf jaar heeft laten zien dat uitbraken van infectieziekten nog steeds een wereldwijde bedreiging vormen. Hoe heeft de wereld eerder gereageerd op pandemieën en welke lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst? Tijdens de online colleges van Pandemic krijg je iedere week video's te zien die speciaal voor dit vak zijn opgenomen door deskundigen; de ene keer over een aspect van de huidige coronavirus-pandemie, de andere keer geplaatst in een breed historisch of futuristisch perspectief. De video’s worden afgewisseld met online live Q&A’s met de experts.

Wat zijn de sociale gevolgen van de snelle technologische vooruitgang in kunstmatige intelligentie?

Het vak Human(e) AI behandelt belangrijke vragen in een breed scala van AI-toepassingen, zoals AI en Democratie, AI in cultureel erfgoed, de regelgeving rond AI, AI in medische toepassingen, natuurlijke taalverwerking en de interactie tussen mens en machine. Voor elk van deze thema’s verzorgt een expert een gastcollege.

Maken we een nieuwe Koude Oorlog mee?

De relatie tussen Rusland en de EU staat onder druk, onder meer door detentie van oppositieleider Alexei Navalny, Russische cyberaanvallen en pogingen om in te grijpen in westerse democratische processen. Op het wereldtoneel zien we dat Rusland zich wendt tot zijn oude bondgenoten en belangrijke spelers. Russian Geopolitics brengt deskundige perspectieven samen over hoe Rusland geopolitieke wateren uittest en nieuwe contouren van samenwerking en invloed over de hele wereld verkent. 

Wie steunt de wetenschap met geld en middelen, en hoe wordt ons beeld van wetenschap beïnvloed? 

Het vak Wetenschapsgeschiedenis neemt je mee op een tijdreis door de wetenschap die je voert langs Aristoteles, Galileo, Descartes, Newton en Darwin tot aan hedendaagse wetenschappers. Meld je aan en verbeter je inzicht in de onderlinge verwevenheid van de wetenschappen!

Open voor UvA-medewerkers

Deze IIS-colleges zijn te volgen voor medewerkers van alle faculteiten van de UvA. Elke medewerker kan kosteloos tot 30 EC per jaar aan vakken volgen.

Inschrijven en meer informatie

De inschrijving is open. Voor meer informatie, bekijk de gedetailleerde vakbeschrijvingen op de website van het IIS.