Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het najaar gaat het nieuwe IIS-keuzevak Change Making van start. Tijdens dit vak werken studenten en professionals samen aan een transitievraagstuk binnen het thema 'duurzame welvaart' denk daarbij aan klimaatuitdagingen of ongelijkheidsproblematiek. Dit vak kent een werkmethode waarbij professionals actief mee leren als zogenoemde ‘co-learners’. “Doordat er co-learners betrokken zijn, is er heel veel enthousiasme en motivatie bij de studenten. Ze leggen de lat hoger, omdat ze het niet alleen doen voor een cijfer, maar voor een casus uit de echte wereld”, aldus Debby Gerritsen.

Op dit moment begeleidt Debby Gerritsen de pilot van het vak. Samen met Rosanne van Wieringen is zij initiatiefnemer vanuit het Onderwijslab van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies. “Studenten krijgen veel theoretisch onderwijs binnen de muren van de UvA, en weinig kans om iets daarbuiten te doen. We wilden studenten die mogelijkheid bieden.”  

Innovatief en uniek karakter 

Bachelor studenten en professionals werken tijdens Change Making als een 'denktank' samen aan een transitievraagstuk. Hierbij is er ook veel ruimte voor persoonlijke groei. Het vak zal elk half jaar gegeven worden (in blok 2 en 3 of blok 5 en 6) en heeft wisselende thema's. Het thema van de eerste editie in blok 2 en 3 van het komende studiejaar is ‘Co-creating Sustainable Future(s)’.  

Rosanne van Wieringen en Debby Gerritsen

Deze lesvorm past goed in de tijd van nu. “Deze generatie UvA studenten maakt zich zorgen over grote vraagstukken in de wereldproblematiek. Dat is niet zo gek, want zij hebben er nu en in de toekomst mee te maken. Tijdens Change Making leren ze hoe ze kunnen bijdragen aan transitievraagstukken om zo meer grip te krijgen op de grote veranderingen van deze tijd.”  Studenten komen er snel achter hoe complex en moeilijk het is om verandering te bewerkstelligen. Persoonlijke groei en zelfreflectie zijn daarom ook grote speerpunten van het vak. “Zo kan je zien wat je hebt geleerd en waar je wel degelijk iets kan bijdragen." 

Change Making is uniek in zijn soort omdat er gewerkt wordt met minder traditionelere onderwijsvormen: 

  • Co-learning: studenten en professionals uit het veld werken echt samen, en doen dat vanuit verschillende disciplinaire perspectieven en expertisegebieden.

  • Gezamenlijke visievorming: Change Makers creëren een gezamenlijke visie voor de toekomst. Dat doen ze door verbeelding en innovatieve denkkracht in te zetten en huidige systemen te doorbreken. 

  • Interventies in de echte wereld: Change Makers gaan verder dan theorie door gezamenlijk kleinschalige en echte interventies uit te voeren.  

  • Aandacht voor reflectie en persoonlijke groei: Change Makers leren hun eigen drijfveren en capaciteiten kennen. 

Doe mee 

Word jij enthousiast van dit toekomstbestendige en interdisciplinaire onderwijs? De eerste editie van Change Making is nog op zoek naar deelnemers. Tussen 10 en 17 juni kunnen studenten van de faculteiten aan het Roeterseiland zich aanmelden via Glass.  

Daarnaast zijn we ook op zoek naar co-learners: professionals die zich bezighouden met transitievraagstukken en op zoek zijn naar een innovatieve aanpak en verfrissende inzichten van studenten. Als professional ben je een actieve deelnemer. Je neemt wekelijks deel aan co-creatiebijeenkomsten van het projectteam. Professionals kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Rosanne van Wieringen: r.vanwieringen@uva.nl 

Meer informatie op uva.nl/changemaking