In deze cursus ga je als deelnemer ook in de praktijk aan de slag met kansenongelijkheid. Naast een wekelijkse inhoudelijke bijeenkomst besteed je gemiddeld 4 uur per week aan vrijwilligerswerk via een maatschappelijke organisatie in Amsterdam-Zuidoost of Nieuw-West
In 2020 toonde het rapport Onderzoek kansen(on)gelijkheid aan dat de helft van alle leraren zich zorgen maakt over de kansenongelijkheid van hun leerlingen. Kansenongelijkheid wordt ook door jongeren zelf herkent. In 2021 werd door onderzoek van het Verwey Jonker Instituut voor het eerst stagediscriminatie bij mbo-studenten wetenschappelijk vastgesteld. Tevens toont recentelijk wetenschappelijk onderzoek van de econoom Bastian Ravesteijn aan dat de kansenongelijkheid in Nederland al start bij de fysieke locatie van je wieg.
De partnerorganisatie zet zich in voor jongeren die minder toegang hebben tot sociaal, cultureel en economisch kapitaal. Dit doen ze bijvoorbeeld door:
Tijdens de cursus zul je ten minste met één van deze interventies aan de slag gaan en verkennen welke handelingsmogelijkheden bij jou passen.
Naast de praktische interventie zul je:
Aan het eind van de cursus heb je een beter begrip van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor kansenongelijkheid onder jongeren. Ook heb je persoonlijke ervaring opgedaan met mogelijke manieren om als individu een positieve bijdrage te leveren.
Martin Clemens Villa & Lucas Steinbusch
Alle colleges vinden plaats op locatie en we gaan ervan uit dat je fysiek aanwezig kunt zijn tijdens de geplande uren. Het rooster is beschikbaar op Datanose.
Honoursstudenten van de UvA, VU en AUC kunnen zich aanmelden tussen 29 november, 10:00 uur, tot 3 december, middernacht, via het formulier dat zal verschijnen op onze website Honoursmodules IIS
Let op: Aanmelding verloopt niet via SIS of GLASS. Toezegging is op willekeurige basis en plaatsing na 5 december is niet gegarandeerd. Schrijf je dus op tijd in!
Neem bij vragen over aanmelding contact met ons op via Honours-iis@uva.nl.