Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Honoursmodule: De Kansenkloof

In deze cursus ga je als deelnemer twee dagdelen in de week aan de slag in de praktijk met kansenongelijkheid. Naast een wekelijkse inhoudelijke bijeenkomst besteed je gemiddeld een dag aan vrijwilligerswerk via de organisatie Life Skills.

In 2020 toonde het rapport Onderzoek kansen(on)gelijkheid aan dat de helft van alle leraren zich zorgen maakt over de kansenongelijkheid van hun leerlingen.

Kansenongelijkheid wordt ook door jongeren zelf herkent. In 2021 werd door onderzoek van het Verwey Jonker Instituut voor het eerst stagediscriminatie bij mbo-studenten wetenschappelijk vastgesteld. Tevens toont recentelijk wetenschappelijk onderzoek van de econoom Bastian Ravesteijn aan dat de kansenongelijkheid in Nederland al start bij de fysieke locatie van je wieg.

Life Skills zet zich in voor jongeren in Amsterdam-Zuidoost die minder toegang hebben tot sociaal, cultureel en economisch kapitaal. Dit doen ze bijvoorbeeld door:

  • Huiswerkbegeleiding
  • Excursies zoals bedrijfsbezoeken
  • Workshops om professionele skills te verbeteren

Tijdens de cursus zul je ten minste met één van deze interventies in aan de slag gaan en verkennen welke handelingsmogelijkheden bij jou passen.

Naast de praktische interventie zul je:

  1. Gastcolleges volgen en gesprekken hebben met experts uit de praktijk en de onderzoekswereld
  2. Een learning logbook bijhouden en op basis daarvan een reflectie essay schrijven waarin je reflecteert op het geleerde en je eigen transformatie/ontwikkeling

Aan het eind van de cursus heb je een beter begrip van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor kansenongelijkheid onder jongeren. Ook heb je persoonlijke ervaring opgedaan met mogelijke manieren om als individu een positieve bijdrage te leveren.

Rooster

Het rooster is beschikbaar op Datanose

Aanmelding

Tweede- en derdejaars Honoursstudenten van de UvA, VU en AUC kunnen zich aanmelden tussen 29 november 10.00 uur en 6 december 23.00 uur via het formulier dat zal verschijnen op onze website Honoursmodules IIS. 

Let op: Aanmelding verloopt niet via SIS. Toezegging is op willekeurige basis en plaatsing is niet gegarandeerd. Alleen als er nog plekken beschikbaar zijn, kunnen studenten zich na 6 december nog inschrijven. 

Neem bij vragen over aanmelding contact met ons op via Honours-iis@uva.nl.

Meer informatie

Feiten & cijfers
Vorm
Honoursonderwijs
Studielast
6 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
Februari