Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Honoursmodule: Uit de ivoren toren! Wetenschapsjournalistiek en wetenschapscommunicatie

Communiceren over je eigen vakgebied voor een breder publiek is tegenwoordig belangrijk voor élke wetenschapper. En omgekeerd: de samenleving wil ook graag weten wat wetenschappers onderzoeken. Daarvoor heb je naast je academische vaardigheden ook  andere skills nodig. Voor het vertalen van wetenschap kijken we de kunst af bij de wetenschapsjournalistiek en -communicatie. En dat blijft niet bij kijken, we gaan het zelf ook doen. 

We beginnen met zes weken wetenschapscommunicatie. Je maakt kennis met uiteenlopende vormen van communicatie - van tv tot Twitter, van podcast tot festival - en gaat er zelf mee aan de slag. Steeds staat de vraag centraal: welke doelgroep wil je bereiken, waarom en welke vorm past dan het beste? Hoe communiceer je jouw wetenschappelijke verhaal op sociale media en in video, en hoe doe je onderzoek samen met publiek (citizen science)? Ook gaan we in op je rol als wetenschapper in een maatschappelijke dialoog. 

Daarna stap je over naar wetenschapsjournalistiek. Eerst verkennen we kort het medialandschap: waar zou je met je verhalen terecht kunnen? Daarna gaan we zelf schrijven. Hoe maak je van een wetenschappelijk onderwerp een journalistiek onderwerp? En met welke genres? Met een opiniestuk en een blog zet je eerste stappen richting een breder publiek. Met een achtergrondverhaal en een interview met een wetenschapper waag je je meer op het journalistieke pad. Daarbij leer je moeilijke informatie te populariseren. Ook train je je in het systematisch feedback geven op elkaars schrijfproducten. En een wetenschapsjournalist komt vertellen. 

Rooster

Het rooster is beschikbaar op Datanose

Aanmelding

Tweede- en derdejaars Honoursstudenten van de UvA, VU en AUC kunnen zich aanmelden tussen 8 juni 10.00 uur en 12 juni 23.00 uur via het formulier dat zal verschijnen op onze website Honoursmodules IIS. 

Let op: Aanmelding verloopt niet via SIS. Toezegging is op willekeurige basis en plaatsing is niet gegarandeerd. Alleen als er nog plekken beschikbaar zijn, kunnen studenten zich na 12 juni nog inschrijven. 

Neem bij vragen over aanmelding contact met ons op via Honours-iis@uva.nl.

Meer informatie

SDGs in het onderwijs van het IIS

Het IIS streeft ernaar actuele maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen te weerspiegelen in het onderwijsaanbod en poogt de volgende Sustainable Development Goals (SDGs) in deze cursus te integreren. Bezoek de website van de SDGs voor meer informatie over deze doelen.

Feiten & cijfers
Vorm Honoursonderwijs
Studielast 6 EC,
Voertaal Nederlands
Start September