Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Honoursmodule: Uit de ivoren toren! Wetenschapsjournalistiek en wetenschapscommunicatie

Opslaan in favorieten

Docent(en):

Addie de Moor (eerste helft) / Eef Grob (tweede helft)

Ingangseis:

 • 2e jaars (of hoger) Honours studenten.
 • Alleen voor Nederlandstalige studenten.

Leerdoelen:

Aan het eind van het vak kan de student:

 • haar/ zijn weg vinden in het medialandschap van de wetenschapsjournalistiek en -communicatie
 • de nieuwswaarde van wetenschappelijk onderzoek voor een breder publiek zien en de mogelijkheden kennen deze te ‘vertalen’.
 • zelf journalistieke teksten maken
 • zelf wetenschap communiceren met verschillende technieken
 • zelf een doelgroep bepalen en een geschikte vorm daarbij kiezen
 • goede journalistieke feedback geven op wetenschapspopularisering.

Inhoud:

Communiceren over je eigen vakgebied voor een breder publiek is tegenwoordig belangrijk voor élke wetenschapper. En omgekeerd: de samenleving wil ook graag weten wat wetenschappers onderzoeken. Daarvoor heb je naast je academische vaardigheden ook  andere skills nodig. Voor het vertalen van wetenschap kijken we de kunst af bij de wetenschapsjournalistiek en -communicatie. En dat blijft niet bij kijken, we gaan het zelf ook doen.

We beginnen met zes weken geschreven wetenschapsjournalistiek. Eerst verkennen we kort het medialandschap: waar zou je met je verhalen terecht kunnen.  Daarna gaan we zelf schrijven. Hoe maak je van een wetenschappelijk onderwerp een journalistiek onderwerp? En met welke genres? Met een opiniestuk en een blog zet je eerste stappen richting een breder publiek. Met een achtergrondverhaal en een interview met een wetenschapper waag je je meer op het journalistieke pad. Daarbij leer je moeilijke informatie te populariseren. Ook train je je in het systematisch feedbackgeven op elkaars schrijfproducten. En een wetenschapsjournalist komt vertellen.

Na zes weken geschreven wetenschapsjournalistiek stappen we over naar andere vormen van wetenschapscommunicatie. Ook hier is een landschap te verkennen: van tv tot Twitter, van podcast tot festival. Steeds staat de vraag centraal: welke doelgroep wil je bereiken, waarom en welke vorm past dan het beste? Je maakt kennis met vertaalslagen naar sociale media en video, maar ook met publieksonderzoek (citizen science) en met je rol als wetenschapper in een maatschappelijke dialoog.

Werkvorm:

 • Werkcollege
 • Laptopcollege > Studenten dienen bij de werkcolleges een laptop en een mobiele telefoon mee te nemen.
 • Presentatie
 • Zelfstudie
 • Zelfstandig werken aan product
 • Feedbackmoment

Toetsing:

Voor beide onderdelen krijg je een aantal opdrachten die we beoordelen. Samen vormen die het portfolio waarvoor je een eindbeoordeling krijgt. Daarbij hoort aan het eind ook een reflectie op waar je nu zelf staat op het gebied van wetenschapsjournalistiek en wetenschapscommunicatie. Er is geen afsluitend tentamen.

Studiemateriaal:

Literatuur plaatsen we op Canvas en geven we aan in de studiehandleiding.

Aantal deelnemers:

Max. 25

Onderwijstijden:

Exacte info komt z.s.m. op Datanose 

Aanmelden:

2e jaars (of hoger) Honours studenten van UvA, VU en AUC kunnen deelnemen aan deze reeks. Aanmelding is mogelijk vanaf 1 juni 10.00u tot en met 4 juni 2020 23.00u via het formulier dat zal verschijnen op IIS Honoursmodules (registratie gaat NIET via SIS)

Toezegging is op willekeurige basis en studenten ontvangen informatie over plaatsing in de week van 21 juni.

Als er nog plekken beschikbaar zijn kunnen studenten zich na 4 juni nog inschrijven maar plaatsing is niet gegarandeerd. Schrijf je op tijd in!

Voor vragen over aanmelding mail naar: Honours-iis@uva.nl 


SDGs in het onderwijs van het IIS

Het IIS streeft ernaar actuele maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen te weerspiegelen in het onderwijsaanbod en poogt de volgende Sustainable Development Goals (SDGs) in deze cursus te integreren. Bezoek de website van de SDGs voor meer informatie over deze doelen.

Feiten & cijfers
Vorm Honoursonderwijs
Studielast 6 EC,
Voertaal Nederlands
Start September